Ruski vojni avioni
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ove vežbe će imati za cilj uzbunjivanje i premeštanje nacionalnih i multinacionalnih kopnenih snaga, kao i pokazivanje sposobnosti NATO-a da ojača evroatlantski prostor.

Prema rečima generala Kavolija, pripreme za vojne vežbe "Steadfast Defender" trebalo bi da počnu već ove nedelje, a ove vežbe će biti jasna demonstracija kohezije, snage i odlučnosti NATO saveza za uzajamnu zaštitu.


Predsedavajući vojnog odbora NATO-a holandski admiral Rob Bauer izjavio je da se NATO sprema za sukob s Rusijom i terorističkim grupama, ističući da je važno biti spreman u slučaju napada.

Prema informacijama agencije DPA, scenario vojnih vežbi je ruski napad na teritoriju NATO-a, što bi dovelo do aktiviranja Člana pet ugovora NATO-a, koji reguliše obavezu pružanja pomoći napadnutoj članici. U vojnoj vežbi učestvuje 31 članica NATO-a i država kandidat Švedska.

Nemačka će odigrati značajnu ulogu u vojnim vežbama, a prema informacijama Bundesvera, očekuje se da će do kraja maja u akciji biti više od 12.000 nemačkih vojnika. Takođe, očekuje se da će Nemačka izvesti četvorostepenu vežbu pod nazivom "Quadriga 2024", koja će uključivati brzo raspoređivanje snaga na istočnom krilu NATO-a.

Područje na kojem će se odvijati vojne vežbe "Steadfast Defender" proteže se od Norveške do zemalja kao što je Rumunija, a očekuje se da će u vežbi učestvovati više od 1.000 borbenih vozila i desetine borbenih aviona i mornaričkih jedinica.

Najveća vežba NATO-a od kraja hladnog rata do sada organizovana je 2018. godine s fokusom na Norvešku, u kojoj je učestvovalo oko 51.000 vojnika. Takođe, Nemačka je nedavno bila domaćin vežbe vazduhoplovnih snaga "Air Defender", koja je okupila 250 aviona i oko 10.000 vojnika iz 25 zemalja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading