nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vrhovni komandant združenih snaga u Evropi (SACEUR), američki general Kristofer Kavoli najavio je ranije da će sledeće nedelje Alijansa započeti vojne vežbe "Nepokolebljivi branilac 2024" najveće u više decenija, koje će trajati više meseci i uključivati oko 90.000 vojnika Alijanse.

"Ove vežbe su još jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije. Vežba ovakvog obima - 90 hiljada ljudi i uz učešće 31 zemlje - označava konačan i neopoziv povratak NATO na šeme Hladnog rata, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za konfrontaciju sa Rusijom", rekao je Gruško za RIA novosti, a prenela Beta. 

On je dodao da je to zapravo cilj ovih vežbi, tokom kojih će se, prema njegovim rečima, testirati mogući scenariji za sukob sa neprijateljem.

Gruško je istakao i da se vežbe pripremaju u "veštački podgrejanom okruženju vojne psihoze" te da su neki zapadni zvaničnici imali "neodgovorne izjave o mogućem ratu sa Rusijom, za koji bi stanovnici Evrope 'trebalo da se pripreme'", a sve sa ciljem da se "demonizuje Rusija".

"Uz zastrašivanje običnog čoveka, opravdavanje neobuzdanog povećanja vojnih izdataka i potpuno promašenu politiku podrške kijevskom režimu, sa ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji. I istovremeno naterati Evropljane da se još energičnije uključe u trku u naoružanju, na radost američkog vojno-industrijskog kompleksa", rekao je Gruško.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading