Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 U izveštaju na 16 stranica sa naslovom "Naša priča", Hamas je naveo da želi da pojasni pozadinu i dinamiku iznenadnog napada koju je nazvao "Potop Al-Aksa". Hamas dalje navodi da je to bio "neophodan korak i normalan odgovor da se suoče sa svim izraelskim zaverama protiv palestinskog naroda", prenela je Al Džazira.

Hamasovi militanti su upali 7. oktobra na jug Izraela, duž granice sa Pojasom Gaze i ubili oko 1.200 ljudi, a oko 240 oteli. Više od 100 talaca je pušteno tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra, dok je Izrael oslobodio nekoliko stotina Palestinaca iz zatvora.

Izraelske vlasti su optužile Hamasove militante da su počinili ratne zločine tokom upada, uključujući mučenja, silovanja i sakaćenja. Hamas je negirao da je bilo seksualnog nasilja ili sakaćenja.

"Ukoliko je bilo slučajeva gađanja civila, to se desilo slučajno, usled konfrontacije sa okupacionim snagama", piše u izveštaju. Dodaje se da su se "možda dogodile neke greške" tokom napada zbog "brzog kolapsa izraelskog bezbednosnog i vojnog sistema i haosa koji je nastao u oblastima u blizini Gaze".

"Brojne Izraelce ubili su izraelska vojska i policija zbog konfuzije", ističe Hamas. Izrael je na Hamasov napad, odgovorio bombardovanjem i kopnenim ulaskom vojske u Pojas Gaze, i od 7. oktobra je, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi, ubijeno više od 25.000 ljudi, uglavnom žena i dece.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading