Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Tvrdi da se tu nalazi primarna baza Hamasa. Vlasti u Gazi to demantuju, i tvrde da IFD gađa civile, stambene objekte i bolnice. Generalni sekretar UN Antonio Guteres poručuje da pravo Palestinaca da izgrade sopstvenu državu moraju svi da priznaju. Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir odgovara da Izrael tako nešto neće nikada da prihvati.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu negirao je da je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu rekao da ne isključuje mogućnost stvaranja palestinske države.

Netanjahuov komentar došao je nakon što je Si-En-En, pozivajući se na osobu upoznatu sa razgovorom, izvestio da je Netanjahu rekao Bajdenu da njegove javne izjave od prethodnog dana, u kojima izgleda da odbacuje ideju stvaranja palestinske države – nisu imale za cilj da isključe taj ishod u bilo kom obliku.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, koji je poručio da pravo Palestinaca da izgrade sopstvenu državu moraju svi da priznaju.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir odgovorio je da nikada neće prihvatiti stvaranje palestinske države.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 24.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze. Kako je navelo, u napadima je ubijeno 24.927 Palestinaca, a ranjeno  62.388.

I tokom jučerašnjeg dana izraelske snage izvele su racije širom Zapadne obale, i uhapsile 22 Palestinca, uključujući žene i decu, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika. Time se ukupan broj uhapšenih Palestinaca od 7. oktobra popeo na 6.115.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. U izraelskom napadu na južni Liban ubijen je pripadnik Hezbolaha i još jedan libanski državljanin, izjavila su dva bezbednosna libanska izvora.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi obećao je da će kazniti Izrael za napad u kojem je ubijeno pet pripadnika Iranske revolucionarne garde u Siriji, javili su državni mediji.

Snage centralne komande SAD uništile su tri protivbrodske rakete koje su Huti planirali da lansiraju prema južnom delu Crvenog mora, saopštila je američka vojska.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Kraj bloga

Izrael odbio Hamasov predlog

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je večeras da Izrael odbacuje Hamasove zahteve za "predajom" Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u Pojasu Gaze. "Doveli smo kućama 110 talaca, ostajemo posvećeni da ih sve vratimo

 

 Situacija u Kan Junisu se pogoršava iz dana u dan

Izraelska vojska uveliko deluje u Kan Junisu, na jugu Gaze. Mobiliše se još više vojnika kako bi se razbila infrastruktura palestinskih boraca, prenosi Al Džazira.

Ulaze sve dublje u naselja, koristeći se različitim vojnim taktikama. Dižu zgrade u vazduh, a ljudi su primorani da beže u Rafu, na granici sa Egiptom.

 

WSJ: SAD, Egipat i Katar podstiču Izrael i Hamas da prihvate mirovni plan

SAD, Egipat i Katar podstiču Izrael i Hamas da prihvate sveobuhvatan plan kojim bi bio okončan rat u Pojasu Gaze, omogućeno oslobađanje talaca koje drži Hamas i na kraju doveo do pune normalizacije odnosa Izraela sa susedima i pregovora o uspostavljanju palestinske države, objavio je Vol strit žurnal, pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.
         
Navodno, pregovori o prekidu vatre trebalo bi da počnu u Kairu narednih dana

Borelj sutra u Briselu predstavlja plan za mir između Izraela i Palestinaca

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će sutra na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca.

U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta "razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu", preneo je Tajms of Izrael.

Međunarodna mirovna konferencija trebalo bi da okonča rat između Hamasa i Izraela, kao i širi izraelsko-palestinski sukob, što bi stvorilo "početni okvir" za mir u roku od godinu dana. Postojala bi "snažna bezbednosna garancija" za obe države, a sporazum bi bio "uslovljen punim uzajamnim diplomatskim priznanjem i integracijom i Izraela i Palestinaca u regionu".

Napad dronom na jugu Libana, ubijena dva borca Hezbolaha

Bezednosni izvori su potvrdili da su dva borca Hezbolaha ubijena u direktnom udaru izraelskog drona u njihovo
vozilo u južnom Libanu.

Njihovi činovi nisu objavljeni.

Gutereš osudio Izrael zbog užasne smrti palestinskih civila u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je danas Izrael zbog "užasne smrti palestinskih civila u Gazi" i ocenio da je neprihvatljivo nepristajanje na državnost palestinskog naroda.

- U izraelskim vojnim operacijama došlo je do masovnog uništavanja i ubijanja civila u razmerama bez presedana tokom mog mandata kao generalnog sekretara - rekao je Gutereš na otvaranju samita G77 plus Kina u prestonici Ugande Kampali.

Prema njegovim rečima, to je potpuno neprihvatljivo.

- Bliski istok je zapaljivo područje, moramo učiniti sve što možemo da sprečimo rasplamsavanje sukoba širom regiona - istakao je on. 

Velika Britanija i Francuska podržavaju pravo Palestinaca na državu

Šef britanske diplomatije Grant Šaps i njegov francuski kolega Stefan Sežurne izjavili su danas da Palestinci imaju pravo na svoju državu.

Ministar spoljnih poslova Francuske napisao je na Iksu da "Palestinci imaju pravo na suverenitet i državnost", a Šaps je za BBC rekao da veruje da ne postoji drugo rešenje za izraelsko-palestinski sukob u Gazi osim rešenja sa dve države.

Izrael zamrzava palestinska poreska sredstva, koja će držati treća zemlja

Izraelska vlada usvojila je danas plan o zamrzavanju palestinskih poreskih sredstava, koja će držati treća zemlja, i saopštila da zadržava pravo da odluči kada će sredstva biti prebačena palestinskim vlastima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da su odluku izraelske vlade podržale Norveška i SAD, što će biti garancija za sprovođenje tog plana. Prema privremenim mirovnim sporazumima, izraelsko ministarstvo finansija prikuplja porez u ime Palestinaca i na mesečnom nivou šalje sredstva palestinskim vlastima koje imaju ograničenu samoupravu na okupiranoj Zapadnoj obali, ali su postojali stalni problemi u vezi sa sprovođenjem tog aranžmana, prenosi Rojters. 

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopštila je danas da želi sva sredstva u potpunosti i da ne prihvata uslove koji bi onemogućili da plaća svoje osoblje, uključujući ono u Pojasu Gaze.

Generalni sekretar Izvršnog komiteta PLO Husein al-Šeik napisao je na platformi X da ta organizacija odbacuje svako smanjenje svojih finansijskih prava ili bilo koje uslove koje nameće Izrael, a na osnovu kojih bi palestinske vlasti bile onemogućene da plaćaju osoblje PLO.

Velika Britanija modernizuje PVO sistem koji se koristi u Crvenom moru

Britansko ministarstvo odbrane namerava da potroši 405 miliona funti, odnosno oko 524 miliona evra, za modernizaciju sistema protivvazdušne odbrane "Si Vajper", kojim su snage britanske kraljevske mornarice gađale bespilotne letelice Huta u Crvenom moru.

Ugovor o unapređenju tog britanskog sistema PVO, koji će, kako se navodi, dobiti rakete sa novim bojevim glavama i softver za suzbijanje pretnje balističkim projektilima, sklopljen je sa britanskim odeljenjem koncerna za proizvodnju raketnih sistema MBDA, koji je u vlasništvu Erbasa, BAE Sistema i Leonarda.

Mediji: Šef turske diplomatije razgovarao sa liderom Hamasa

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan sastao se sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom, što je njihov prvi zvanični kontakt posle više od tri meseca, potvrdili su upućeni diplomatski izvori.

Razgovarano je o mogućem oslobađanju talaca u Gazi uporedo sa uspostavljanjem primirja "što je brže moguće".

Izraelski vojnici ubili 15 naoružanih palestinskih napadača na severu Gaze

Izraelski vojnici ubili su 15 naoružanih palestinskih napadača tokom borbi na severu Gaze, saopštila je danas izraelska vojska (IDF).

Vojni snajperisti su, uz podršku iz vazduha, u Kan Junisu "eliminisali veći broj terorista".

Prema procenama američke obaveštajne agencije, izraelske snage bezbednosti ubile su "svega 20-30 odsto pripadnika Hamasa u Pojasu Gaze" i SAD veruju da Hamas još ima dovoljno municije da nastavi borbe protiv izraelskih snaga još nekoliko meseci.

Netanjahu prkosi Bajdenu i Americi: Ništa od palestinske države?

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je da Izrael mora da zadrži bezbednosnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijama i naglasio da je ovaj uslov "suprotan" uspostavljanju buduće palestinske države.

Izraelski vojnici otkrili tunel u Gazi u kome je Hamas ranije držao neke taoce

Na kraju kilometarskog tunela u kome su bile postavljene mine u Pojasu Gaze, izraelski vojnici su otkrili skučene ćelije u kojima je Hamas, kako je navela izraelska vojska, držao oko 20 talaca.

Izraelska vojska je pronašla pet uskih prostorija iza metalnih rešetki, toalete, dušeke, pa čak i crteže deteta taoca koje je oslobođeno tokom novembarskog primirja, rekao je portparol izraelska vojske Danijel Hagari.

U trenutku kada je otkriven tunel, nije pronađen nijedan talac.

Nekoliko bolnica koje funkcionišu jer se Gaza suočava sa sve većim brojem bolesti i povreda

Dok Gaza pati od izraelske kampanje koja je stvorila strašne humanitarne uslove širom Pojasa, sa lošim sanitarnim uslovima, masovnim raseljavanjem i široko rasprostranjenom nestašicom hrane, medicinske ustanove su napregnute do tačke loma.

- Trenutno je broj bolnica koje još uvek rade veoma ograničen i jedva bi mogao da bude dovoljan da nastavi sa lečenjem stotina hiljada Palestinaca koji pate od raznih vrsta bolesti - izvestio je dopisnik Al Džazire Tarek Abu Azum u Rafi.

Dodao je da lekari i medicinski radnici kažu da je sve teže nastaviti sa lečenjem povređenih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading