policija
Foto: Printscreen/RTCG

Lisice na ruke stavljene su kako saznajemo i M.M (1994.) koji se tereti za krijumčarenje razne vrste robe iz Crne Gore u Srbiju i iz Srbije u Crnu Goru. Slobode je lišen i E.K (1976.) koji se tereti za krijumčarenje određene vrste robe iz Srbije u Crnu Goru, kazali su nam iz policije. 

Prema zvaničnom saopštenju policije, jutros su službenici Sektora za borbu kriminala, Odseka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenje finansijskih istraga, sproveli akciju kodnog naziva „Izvor“ na području teritorije opštine Rožaje, koja je rezultirala razbijanjem lanca krijumčara.

"Izvršeni su pretresi stanova na pet lokacija, kao i pretres jednog teretnog motornog vozila, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti za koje se sumnja da su korišteni za izvršenje krivičnog dela krijumčarenje i krivičnih dela nedozvoljena trgovina. Pronađena su sredstva za komunikaciju - radio veze i mobilni uređaji, takođe, pronađen je i tzv. bunker u jednom teretnom motornom vozilu, za koji se sumnja da je koršiten za prevoz krijumčarenih cigareta. U jutrošnjoj akciji, lišena su slobode četri lica, E.M. (35), E.M. (33), M.M. (29) i E.K. (47), svi iz Rožaja, zbog sumnje da su izvršili krivično delo krijumčarenje u produženom trajanju i oni će uz krivične prijave biti privedeni državnom tužiocu na dalju nadležnost", saopštila je policija.

U sklopu ovog predmeta, kodnog naziva „Izvor“, podneto je ukupno osam krivičnih prijava protiv 16 lica koja se sumnjiče za krivična dela krijumčarenje i nedozvoljena trgovina, a kojom prilikom je oduzeto 2.895 šteka cigareta u vrednosti oko 70.000 evra, kao i druga akcizna roba u vrednosti od oko 5.000 evra.

"Službenici Sektora za borbu kriminala će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom nastaviti sprovoditi aktivnosti usmerene na suzbijanje, otkrivanje i sprečavanje krijumčarenja akciznih roba, kao i identifikaciju lica koja učestvuju u lancu krijumčara", naveli su iz policije.

Podsetimo, kako je "RTCG" nedavno pisao, teme šverca narkotika i svih mogućih akciznih roba preko Rožaja aktuelne su već godinama. Sve je počelo sa policajcima iz ovog grada koji su nakon svedočenja o švercu cigareta preko planine Hajle do Kosova, ostali bez posla.

Oni su svedočili da je taj šverc bio državni projekat. Kada je pritisak na njih postao previše težak, otišli su u inostranstvo. Zatim su se vratili svi, osim jednog koji je ostao u Luksemburgu, i nijie verovao u priče da se ipak nešto promenilo u Rožajama i Crnoj Gori.

Onda se pojavio Muharem Fejzić sa snimcima šverca, a Specijalno tužilaštvo do danas nije identifikovalo lica sa snimka o švercu cigareta, kao ni autentičnost video-materijala koji je Fejzić dostavio.

Fejzić je, podsećamo, baveći se lovom, gotovo tri godine snimao grupu švercera koja iz Besnika kod Rožaja krijumčari cigarete na Kosovo. Na snimcima koje je dostavio tužilaštvu zabeleženo je kako jedan od švercera vadi pakete sa cigaretama iz džipa i slaže ih pored automobila. On je javno saopštio imena tadašnjih službenika Agencije za nacionalnu bezbednost i Ministarstva unutrašnjih poslova koji učestvuju u švercu cigareta.

Viši sud, umesto istrage o švercu cigareta, 2015. godine kaznio je Fejzića sa 14 hiljada evra jer je navodno saopštio imena bez dokaza.

I ovaj Rožajac, poslije torture kroz koju je prošao, otmice i mučenja, nalazi utočište negde u inostranstvu. 

Ovaj slučaj samo je potvrdio ono što je pisano mnogo ranije, kada je penzionisani šef rošajske policije Šemso Dedeić izjavio da šverc duvana preko Crne Gore nikada nije prestajao. Dedeić je još tada izrazio uverenje da borba protiv duvanskog šverca ne treba da se vodi na periferiji, već bliže centrima.

On je ukazao na to da kriminal i šverc, osim graničnih prelaza, funkcionišu i duž porozne granice, na ilegalnim šumskim putevima, kojih samo prema Kosovu ima desetak, a nekima od njih granični prelaz Kula mogu zaobići i šleperi.

Više se niko ne seća takozvane afere “nafta”. Osim anonimnih, insajderi i u ovom slučaju bili su neki od bivših policajaca iz Rožaja, koji su ustvrdili da su za vreme fiktivnog izvoza nafte neki službenici napunili džepove sa čak dva miliona evra. Slučaj je, kako je tada saopšteno, preuzelo tužilaštvo, ali, kao i u duvanskoj aferi, nikada ništa nije rešeno, pisao je "RTCG". 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading