Samoubistvo
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Leonard Faruk (27) iz Albanije, azilant u Velikoj Britaniji, oduzeo je sebi život na brodu Bibi Stokholm, a navodno se obesio zbog "loših uslova na barži gde je bio smešten".

Sobu je delio sa cimerom Jusufom Dinom Kargbom koji kaže da migranti "nemaju nikakvu nadu za životom", pa ga ovaj slučaj uopšte ne čudi.

Muškarac poreklom iz Sijera Leonea rekao je da se može očekivati da ovakvih slučajeva bude što više, s ozbirom da je svakim danom "sve gore i gore".

Međutim, iz Ministarstva unutrašnjih poslova su istakli da se dobrobit svih azilanata "shvata veoma ozbiljno i da na barži postoje "rigorozni procesi zaštite", prenosi BBC.

"Leonardova smrt je samo početak. Svakim danom je sve gore i gore, stres je sve veći", rekao je Jusuf.

Faruk je sebi oduzeo život 12. decembra, a cimer ga je pronašao nakon 12 sati, tek sutradan ujutru, kada je opet pokušao da uđe u kupatilo pošto je veče pre bilo zaključano.

"Kada sam pokucao, mislio sam da nema nikog u kupatilu. Međutim, kada sam i sutradan ujutru video da je Farukov krevet nenamešten, digao sam uzbunu", rekao je.

Kada su probili vrata od kupatila, pronašli su Leonarda na podu, bez svesti. Pokušali su da ga reanimiraju, pozvali su i Hitnu pomoć, međutim, mladić je na mestu proglašen mrtvim.

Barža Bibi Stokholm trebalo bi da bude jeftinija alternativa hotelskom smeštaju za one koji čekaju odgovor na svoje zahteve za azil. Predložena je kao deo vladinih napora da smanji broj ljudi koji malim čamcima prelaze Lamanš. Njegov kapacitet je udvostručen na 500 uvođenjem kreveta na sprat i stvaranjem zajedničkih kabina.

Prvi tražioci azila ukrcali su se u avgustu 2023. godine, ali su morali da budu premešteni nakon manje od nedelju dana kada je bakterija legionela otkrivena u sistemu vode. Barža je postala potpuno operativna u oktobru.

Protivnici plana ranije su upozoravali na potencijalni uticaj života na barži, poredeći je sa zatvorom. Iako je usidren u bezbednoj luci kod južne obale Engleske - i vrše se provere i pretresi - muškarci nisu pritvoreni i mogu slobodno da napuste brod.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading