EVROPA U OPASNOSTI Borelj upozorava: "Spremite se za dugoročni sukob protiv Moskve"
Printscreen

- Ako pustimo predsednika Rusije Vladimira Putina da pobedi u Ukrajini, ako dozvolimo da se tragedija koja je u toku u Gazi nastavi, evropski projekat bi mogao biti nepovratno oštećen - ukazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je upozorio članice EU da je Rusija strateška pretnja po Evropu i da budu spremne za "dugoročni sukob visokog intenziteta protiv Moskve".

- Zasucimo rukave da to izbegnemo - poručio je Borelj.

Šef evropske diplomatije je, pored toga, priznao da je EU u celini pružila mnogo veću pomoć Ukrajini, nego SAD iako je sada pod znakom pitanja da li će se takva pomoć nastaviti.

- Da li će se nastaviti jedinstvo EU po ovom pitanju, hoće li SAD nastaviti da pomažu pod novim predsednikom i čak pre njegovog izbora. Na ova pitanja je neophodno odgovoriti. Mi u Evropi moramo da se odazovemo i, po mom mišljenju, moramo aktivno stati na stranu Ukrajine, treba raditi više i brže, jer Rusija za EU predstavlja stratešku pretnju - kazao je on.

Priznao je i da je EU u svojoj težnji da se oslobodi "energetske zavisnosti od Rusije" zamenila jednu zavisnost drugom i za to je platila ekonomsku cenu. Takođe, Borelj je naveo da će Evropski savet razgovarati o proširenju, posebno u slučaju Ukrajine.

- Ukrajina je učinila neverovatan napor da ispuni uslove. Mi u Komisiji smo dali pozitivnu ocenu i nastavićemo da branimo pozitivnu ocenu za otvaranje pregovora sa Ukrajinom - zaključio je Borelj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading