DRAMATIČNO UPOZORENJE NEMAČKE Evropa mora pod hitno da se naoruža
EPA/ SANDOR UJVARI

- Rusija je značajno povećala proizvodnju naoružanja u cilju invazije na Ukrajinu i preti baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji - rekao je Boris Pistorijus u intervjuu za "Velt am zontag".

U međuvremenu, SAD će verovatno smanjiti svoje vojno angažovanje u Evropi jer se više okreću Indo-Pacifiku.

- Mi Evropljani treba da budemo više angažovani da obezbedimo bezbednost na sopstvenom kontinentu - kazao je on.

Napomenuo je da će regionu trebati vreme da poveća sopstvenu proizvodnju oružja. 

- Imamo pet do osam godina da nadoknadimo korak, u pogledu oružanih snaga, industrije i društva - poručio je Pistorijus.

Prema njegovim rečima, Evropi je jasno da će možda morati da uporedi američku pomoć Ukrajini ako Vašington ne uspe da se dogovori o novom finansiranju.

Izbor nove poljske vlade koja je više proevropski bi sada trebalo da omogući Vajmarskom trouglu Berlina, Pariza i Varšave da dalje razvija vojnu saradnju, dodao je on.

- Moramo da smislimo kako da se najbolje pozicioniramo na istočnom krilu na osnovu odbrambenih planova NATO-a - rekao je on, napominjući da želi da otputuje u Poljsku što je pre moguće sledeće godine.

Pistorijus je ukazao da za sada nije predvideo da će nemačka vojska ponoviti tako velike misije kao što su one sprovedene u Avganistanu i Maliju.

- U Avganistanu je nemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svetskog rata. Ali, male misije, posebno u oblasti vojnih saveta ili saradnje i sa zemljama koje ne dele nužno naše vrednosti, biće važne - zaključio je on. 

Dodao je da alternativa bi bila da više nemaju nikakve kontakte sa ovim zemljama i da ih jednostavno prepuste Rusima i Kinezima, a prema njegovoj proceni, to bi bilo veoma opasno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading