Osnovna škola Ivan Gundulić
Foto: Printscreen/Printscreen

Škola ne može da kontroliše učenike kada se završe časovi, ali ukoliko se tada dogodi nešto na štetu naših đaka, dužni smo da reagujemo, rekao je, između ostalog, Ivan Ćirić, direktor OŠ „Ivan Gundulić“, koji je pokrenuo disciplinski postupak protiv grupe učenika nakon što su između sebe delili neprimereni sadržaj.

Dečaci su zloupotrebili fotografije jedne nastavnice i grupe svojih vršnjakinja, pa su uz pomoć aplikacije montirali njihova lica na p***ografske fotografije.

Kako je za Alo! istakao direktor Ćirić, ovaj incident su otkrili jedan roditelj i učenik, nakon čega je škola odmah reagovala i pokrenula disciplinski postupak protiv odgovornih đaka.

- Taj događaj se desio van prostorija škole, ne tokom trajanja nastave, tim pre što učenicima nije dozvoljeno da koriste mobilne telefone na časovima. Određeni učenici su napravili grupu u kojoj su se dopisivali i slali fotografije neprimerenog sadržaja, što nam je prijavio jedan od roditelja i jedan učenik - rekao je za Alo! direktor Ćirić, i dodao da sporne fotografije, osim u grupi, nisu više nigde objavljene.

- Učenici su taj sadržaj razmenjivali između sebe, i veoma je važno da naglasim da fotografije nisu objavljene nigde na internetu. Nakon što smo dobili informaciju, preuzeli smo sve mere da rešimo ovaj problem  - naveo je direktor Ćirić, koji je dodao da su sve strane upletene u ovaj problem bile ispitane.

- Razgovarali smo sa roditeljima učenika, sa grupom đaka koju su to uradili, ali i sa nastavnicom i učenicama koje su bile žrtve te montaže. Pokrenuli smo disciplinski postupak, koji je završen prošle nedelje. Rok za žalbu je osam dana i ostaje da vidimo da li će se neko od roditelja žaliti na to - rekao je Ćirić, i dodao da je škola reagovala u skladu sa svim pravilima.

- S ovim problemom je bilo upoznato i nastavničko veće, kao i sve institucije koje u ovakvim situacijama moramo da obavestimo, odnosno policiju, javnog pravobranioca i javnog tužioca. Budući da je reč o deci, nije bilo elemenata za podnošenje krivične prijave, pa je čitav slučaj završen na nivou škole u skladu sa zakonom - rekao je Ćirić za Alo!.

Kao je još naveo, nastavničko veće kaznilo je učenike dvojkom iz vladanja, a nad učenicima će biti sprovedene i vaspitno-disciplinske mere: pojačan rad sa razrednim starešinom, psihologom i pedagogom.  

- Sprečili smo dalje širenje materijala i on je obrisan. Deca su priznala grešku, roditelji takođe, svi su bili svesni šta je i kako urađeno - rekao je direktor, koji je apelovao na roditelje da povedu računa o tome kakvi sadržaji su dostupni njihovoj deci.

- Škola ne može da ima uvid u to šta učenici rade na internetu i zbog toga je važna uloga njihovih roditelja. Međutim, ukoliko se dogodi nešto van škole što ide na štetu naših učenika, dužni smo da reagujemo, kao što smo uradili u ovom slučaju - rekao je direktor Ćirić.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading