PAPA FRANJA OTKRIO PLANOVE ZA SOPSTVENU SAHRANU Ovakav izbor nije viđen duže od jednog veka u Vatikanu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Papa - koji u nedelju puni 87 godina - rekao je da ne planira da se odrekne svoje titule poglavara Katoličke crkve samo nekoliko meseci nakon što je devet dana proveo u bolnici zbog operacije kile.

On je u intervjuu rekao da sve dok je njegovo zdravlje stabilno, ne planira da se odrekne svoje titule poglavara Katoličke crkve. I on će biti prvi papa koji će biti sahranjen van Vatikana u više od 100 godina.

Umesto toga, zatražio je da bude sahranjen u Bazilici Svete Marije Velike, bazilike u Rimu u kojoj se moli pre i posle svakog putovanja u inostranstvo.

Zabrinutost za njegovo zdravlje je porasla poslednjih godina jer je patio od većeg broja zdravstvenih problema.

Deo pluća mu je odstranjen kada je bio mlađi zbog respiratorne infekcije, zbog čega često govori šapatom. Nedavno je morao da otkaže niz nastupa, uključujući i klimatski samit Cop28 u Dubaiju zbog bronhitisa. Zbog svoje prethodne operacije pluća, tada je rekao:

- Hvala Bogu da nije bila upala pluća.

A pre samo nekoliko nedelja rekao je da „nije dobro“ jer je Vatikan objavio da ima „stanje nalik gripu i upalu respiratornog trakta“.

Govoreći o crkvi u kojoj je odabrao da bude sahranjen, rekao je da želi da tu bude položen.

- Mesto je već pripremljeno - dodao je on.

On je dodao da je pre svoje uloge pape, kada bi posetio Rim, često odlazio kod Svete Marije Velike:

- A ranije, kada sam dolazio [u Rim], uvek bih odlazio tamo nedeljom ujutru... Ostao bih tamo neko vreme. Postoji veoma velika veza.

Takođe se našalio kako se priprema za događaj svoje smrti uoči svog 87. rođendana u nedelju.

- Kada starost stigne i dostignete granice, morate se pripremiti. Pokrenuću novi pogrebni ritual [za pape]“.

Ali za sada izgleda da želi da nastavi u svojoj ulozi, sa planiranim putovanjima u Belgiju sledeće godine, kao i drugim putovanjima koje ima u planu - u Argentinu i Polineziju.

Papa Franja je zaređen za sveštenika 13. decembra 1969. godine, pre 54 godine.

Za papu je izabran u martu 2013. nakon što je Benedikt XVI abdicirao. Nijedan drugi papa nije odustao od te uloge u 600 godina.

Franja je rekao da se divi Benediktovoj hrabrosti da se povuče sa te uloge 2013.

- Bio je veliki i skroman čovek koji je, kada je shvatio svoje granice, imao hrabrosti da kaže 'dosta'", rekao je on za meksičko izdanje N+, prenosi britanski "San".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading