zagađenje vazduha
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Prema podacima koje je objavio portal AQAir, indeks kvaliteta vazduha u glavnom gradu BiH u večernjim je satima bio 317 što označava krajnji stepen opasnosti po zdravlje.

Pri tom je koncentracija sitnih čestica prašine PM 2,5 koje ulaze duboko u pluća i mogu trajno naštetiti zdravlju bila 53,4 puta veća od vrednosti koje dozvoljenim smatra Svetska zdravstvena organizacija (WHO), piše Poslovni dnevnik.

U stopu ga prate ovi gradovi

Sarajevo je tako postalo grad sa najzagađenijim vazduhom u celom svetu, a odmah iza njega su gradovi poput pakistanskog Lahorea, Dake u Bangladešu i indijske Kalkute i Delhija ali sa indeksom zagađenja koji je ipak znatno manji i u rasponu je od 229 do 298.

Uprkos dramatičnim pokazateljima stanja vazduha gradske vlasti Sarajeva nisu proglasile nikakve izvanredne mere niti su uvela ograničenja.

Glavnim uzročnikom zagađenjaa u Sarajevu smatraju se tzv. mala ložišta odnosno ugalj koga veliki broj domaćinstava i dalje koristi za zagrevanje kao i nesrazmerno veliki broj automobila koji saobraćaju gradskim ulicama, a najveći broj ih je sa zastarelim motorima.

Zagađenju značajno doprinosi položaj Sarajeva u kotlini što u zimskim danima kada nema vetra, kakvi su sada dani, stvara efekat “posude sa poklopcem”.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading