evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Turska je 1963. potpisala sporazum o pridruživanju sa EU (u to vreme – EEZ), a 1987. podnela zahtev za članstvo u uniji. Međutim, pristupni pregovori su počeli tek 2005. godine, i više puta su obustavljani zbog nesuglasica. Trenutno je otvoreno 16 od 35 poglavlja pregovaračkog procesa.

Erdogan je ranije izjavio da Zapad nije održao reč Turskoj već 50 godina i da usporava pristupanje zemlje EU.

„Ako želite da znate moju procenu, Evropska unija nastoji da se odvoji od Turske. Tokom ovog perioda, kada Evropska unija preduzima korake da se odvoji od Turske, mi dajemo svoje procene u svetlu ovih događaja, a nakon ove procene, ako bude potrebno, naši putevi mogu da se raziđu sa Evropskom unijom“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Istanbulu pre nego što je odleteo u Sjedinjene Države na Generalnu skupštinu  UN .

Erdogan je ranije rekao da će prijem Švedske u NATO postati moguć nakon što Turska bude primljena u EU.

Kasnije je generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg rekao da se Erdogan složio "što je pre moguće" da turskom parlamentu pošalje papire za ratifikaciju prijave Švedske za pridruživanje NATO-u. Švedska je, kao članica Evropske unije, obećala, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, da će pomoći u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU. Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da oni ne žele da vide Tursku u Evropi i da ne bi trebalo da nose ružičaste naočare u Ankari, prenosi Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading