evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 „Era kada je Evropa mogla da gospodari svetom je odavno prošla“, ističe list i navodi da se u azijskim geopolitičkim institutima poput onih u Hanoju, Vijentijanu i Pnom Penu, Evropska unija ne doživljava kao nezavisni svetski politički igrač, već kao „dodatak“ Vašingtonu.

Autor članka je podsetio i na reči predsednika Južnoafričke republike Sirila Ramafose koji je rekao da je vreme da počnu da se koriste lokalne valute i alternativni sistemi plaćanja, te je ukazao da pojedine zemlje to već uveliko rade – Kina i Indija svoje transakcije realizuju u juanima i rupijima, dok se izvoz iz Rusije realizuje u rubljama, piše nemački list „Berliner cajtung“.

„Dedolarizacija izaziva veliku zabrinutost kako u Vašingtonu tako i među zemljama NATO“, dodaje se u članku.

„Berliner cajtung“ navodi i to da su šefovi država članica BRIKS-a u svojoj završnoj deklaraciji jasno stavili do znanja da se strateški projekti, koje propagira Zapad, precipiraju kao instrumenti potrebni isključivo zarad održavanja u životu zapadne hegemonije.

„Takav globalni pomak simbolizuje lični poraz šefa Evropske komisije Ursule fon der Lajen i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja“, zaključuje autor članka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
EU

Komentari (0)

Loading