Poljska
Foto: Alo/Shutterstock

Sedmočlana grupa ljudi u beloruskim uniformama "sa maskiranim licima" bacala je u subotu kamenje na poljsku patrolu u blizini grada Dubicze Cerkievna na severoistočnoj poljskoj granici, saopštila je državna granična policija, piše Njuzvik.

Maskirana grupa je oko 21 sat zasula poljsku patrolu praćkama i baterijskim lampama, dok je boravila na beloruskoj strani granice, istakao je graničar. Na lokaciju je stigao "specijalno vozilo", ali povređenih nije bilo.

Poslednjih meseci tenzije između Varšave i Minska su naglo porasle, podstaknute prisustvom Vagnerovih plaćenika u Belorusiji koji su se pridružili Belorusiji nakon prekinute pobune plaćenika krajem juna.

Belorusija je početkom septembra optužila Poljsku, jednu od najglasnijih pristalica Ukrajine, da je poslala vojni helikopter u vazdušni prostor Belorusije, što je Varšava negirala. Samo nekoliko nedelja ranije poljske vlasti su saopštile da su dva beloruska helikoptera ušla u njihov vazdušni prostor. Belorusija je saopštila da nije bilo kršenja graničnih propisa.

Poljska je sredinom avgusta najavila da će preseliti više od 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom. Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je tada da je cilj Poljske da uplaši agresora, "kako se ne bi usudio da nas napadne".

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, jedan od najvernijih saveznika Vladimira Putina, rekao je sredinom jula da Vagnerovi plaćenici, koji su stigli iz Rusije, treniraju na tlu njegove zemlje i da žele da krenu na zapad prema granici sa Poljskom.

A Putin je podgrejao pretnje rekavši da će Moskva na agresiju na Belorusiju odgovoriti "svim raspoloživim sredstvima". Takođe su bile široko rasprostranjene spekulacije da se ruske snage možda spremaju da zauzmu koridor Suvalki, uski pojas zemlje koji povezuje rusku enklavu Kalinjingrad i Belorusiju i graniči se sa Poljskom i Litvanijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading