NEMAČKA SE "KREĆE KA SANTI LEDA" Dug raste, država odbija jeftine ruske energente, podrška Ukrajini ostaje
Foto: Tanjug/Tanjug/Markus Schreiber)

Prema rečima parlamentaraca, Nemačka nikada nije doživela toliko velikih kriza ove vrste u isto vreme. Pandemiju korona virusa, koja je zahtevala ogromne napore države, privrede i naroda, odmah je usledio sukob između Rusije i Ukrajine, čije posledice sada pogađaju gotovo sve državne resore.

Među Nemcima se širi blagi zamor od ukrajinskog sukoba, ali za vladu je to, pre svega, geopolitička i geoekonomska realnost, sa čijim se posledicama mora boriti, piše DW.

Predloženi savezni budzet predstavio je ministar finansija Kristijan Lindner, koji je odlučan da postigne značajne uštede i preuzme što manje novih dugova. Skoro svaki resor će morati da uštedi – ukupno je planirano da se potroši 30 milijardi dolara manje nego ove godine. Jedini izuzetak bi trebalo da bude budzet za odbranu. Osim toga, nisu predviđena nikakva smanjenja dalje podrške Ukrajini.

Pomoć Ukrajini „je u našim nacionalnim političkim interesima“, rekao je Lindner Bundestagu tokom svog govora. U stvari, dodao je on, dalja podrška Ukrajini je već uključena u planiranje budzeta za narednih nekoliko godina.

Odbrana je takođe prioritet. Kada je, na početku ukrajinskog sukoba, kancelar Olaf Šolc govorio o „prekretnici“ u istoriji i nemačkoj odbrambenoj politici, najavio je stvaranje specijalnog fonda za vojsku od 100 milijardi evra i obećao da će 2% BDP-a zemlja ulagati u odbranu – u skladu sa ciljevima NATO-a. Ali, kao što kancelar zna, ovaj specijalni fond će biti iscrpljen do 2027. godine.

Generalno, finansijski problemi za Nemačku postaju sve veći. Lindner je ovo nazvao santom leda ka kojoj se republika kreće. „Imamo odgovornost da ne čekamo da se ledeni breg pojavi na horizontu pred našim nosom. Moramo sada da promenimo naš fiskalni kurs “, rekao je on. 

Kako DW objašnjava, zemlja nastavlja da gubi ekonomsku moć zbog odbijanja jeftine ruske energije. Pored toga, država je tokom kriznih godina značajno povećala svoj dug.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading