Poginuo Prigožin
Foto: AP/Foto:AP

Ruska državna agencija za avijaciju saopštila je da je Prigožin bio u avionu.

Ali, nije prošlo dugo pre nego što su teorije počele da kruže po internetu. Da li je avion oboren? Ili je, možda, u njemu postavljena bomba? I da li je Prigožin zaista mrtav?

Bomba podmetnuta u avion?

Na snimcima se vidi kako se avion spiralno kreće ka zemlji sa visine od 28.000 stopa, a iz trupa izlazi dim. Samo nekoliko sekundi kasnije, oblak dima od crne pečurke podigao se u nebo, a olupina je buknula u plamen.

Činilo se da je beli poslovni mlaznjak Embraer Legacy 600 samo pao sa neba, zbog čega su se pojavile teorije da je uklonjen projektilom zemlja-vazduh.

Međutim, spekulacije na ruskim društvenim mrežama tvrde da je u Prigožinovom avionu mogla biti bomba koja je eksplodirala tokom leta.

Glasine na Telegram kanalima kažu da je pošiljka "skupog vina" ukrcana u avion nekoliko minuta pre poletanja. Druga tvrdnja na društvenim mrežama bila je da je eksploziv bio sakriven u ambalaži vina.

Meštani na terenu su tvrdili da su čuli "dve velike eksplozije" pre nego što su videli kako avion pada.

Rečeno je da je avion leteo iz Afrike u Moskvu, pre nego što se srušio. Vagnerovi zvaničnici su brzo zapretili još jednim državnim udarom nakon što su počele da se šire glasine o Prigožinovoj smrti.

Prigožin lažirao smrt?

Vojni analitičar Šon Bel kaže za "Skaj njuz" da bi ovo mogao biti trik da se šefu Vagnera dopusti da živi mirno u egzilu.

- Očekivali smo otprilike da prođe tri meseca da se prašina slegne pre nego što se Putin pozabavi problemom zvanim Prigožinom, ali to se dogodilo tek dva meseca posle. Ovo je možda bila smišljena priča da Prigožin tiho izmakne i živi negde u egzilu, noseći periku i održavajući određeni stepen privatnosti. Ovo se očekivalo sve vreme otkako je Prigožin krenuo u napad na Moskvu pre par meseci. Jasno je da je to bila greška u proceni i čini se da su njegovi dani odbrojani od tog trenutka - rekao je Bel.

"Skaj njuz" napominje da se na internetu raspravlja o drugom avionu koji pripada Prigožinu i koji se kretao cik-čak iznad Moskve, pozivajući se na sistem za praćenje letova – Flight Radar.

Taj drugi avion je bezbedno sleteo na poslovni aerodrom u Moskvi. Nagađa se da je Prigožin možda bio u ovom drugom avionu – ali za sada nema nikakvih informacija o tome.

"Smrt je verovatno stvarna"

Mihail Troicki, profesor na Univerzitetu Viskonsin-Medison, rekao je za "Njuzvik" putem mejla da veruje da pad nije bio nesrećan i da je avion „verovatno namerno uništen“, prenosi Blic.

- Postoji mala šansa da je Prigožin lažirao sopstvenu smrt, pošto ga je ocinkario neko ko želi da sarađuje sa njim. Verovatnije je, međutim, da je Prigožinova smrt stvarna. U tom slučaju ona označava intenziviranje borbe za vlast u Rusiji - rekao je on.

Dodaje da je Prigožin bio u središtu ruskih aktivnosti sveta i kontrolisao je mnogo vredne imovine na globalnom nivou.

- Neko se kladi na njihovu sposobnost da preuzmu tu imovinu zaobilazeći konkurentske grupe i gušeći svaku reakciju Vagnera nakon Prigožinovog ubistva - rekao je Toricki.

Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading