Jevgenij Prigožin
Foto: Profimedia/Profimedia

Da je bio u svom privatnom avionu kada je leteo na putu od Moskve do Sankt Peterburga, to bi označilo šokantan i nasilan kraj veoma turbulentnog života.

Mnogo godina Vladimir Putin je mogao da pozove na Prigožinove usluge.

Ali neuspela pobuna u kojoj su učestvovale hiljade Vagnerovih plaćenika prevazišla je sve. Predsednik Putin je osudio pobunu kao "izdaju" i ubrzo je postalo jasno da je Prigožinova plodna uloga u Rusiji završena.

To je bio čovek ko je prva godine odraslog doba proveo u zatvoru u Sankt Petersburgu, ali je 1990-ih napredovao u ugostiteljskim poslovima koji su mu doneli bogatstvo i pokroviteljstvo samog Putina.

Jevgenij Prigožin

Printscreen

 

 

Upravo su Prigožinovi plaćenički poduhvati u Africi, Siriji i Ukrajini učinili od njega vojnom figurom, ali se dinamika promenila kada je Rusija pokrenula rat u Ukrajini i predsednikov nekadašnji "kuvar" pronašao moć, kao i bogatstvo.
Nepotvrđeni izveštaji pokazuju da je njegov avion Embraer Legaci 135 pogođen sa dva PVO projektila.

Ako je namerno oboren, malo ko će se iznenaditi jer Prigožinu nije nedostajalo neprijatelja. Na listi putnika bio je i Dmitrij Utkin, koji je bio prvi Prigožinov i Vagnerov komandant.

Činilo se da je Prigožin, 62, izbegao kaznu za svoju kratkotrajnu pobunu protiv Kremlja.

Prema dogovoru o okončanju pobune, mnogim njegovim pobunjeničkim plaćenicima bilo je dozvoljeno da odu u kamp u Belorusiji, dok je sam šef Vagnera mogao da putuje u Rusiju, pojavivši se u Sankt Peterburgu u opuštenoj odeći tokom ruskog samita afričkih lidera krajem jula.

 

Njegove duhovite, ali otrovne video-provale protiv propusta ruskog odbrambenog establišmenta su se okončale, a državna televizija je emitovala snimke racija na njegovu luksuznu kuću izvan Sankt Petersburga.
Ali Prigožin nikada nije nameravao da se tiho iskrade do rupe u Belorusiji i tek ove nedelje pojavilo se njegovo prvo video obraćanje od neuspele pobune.

Pustinjska pozadina je ukazivala da je snimano u Africi i, obučen u borbenu opremu, Prigožin je izjavio da je temperatura bila 50C i da je njegova Vagnerova grupa regrutovana da učini Rusiju „još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom“.

Činilo se da se Prigožin vraća najamničkim korenima koje je ostavio pre nekoliko godina kada je osnovao privatnu vojnu kompaniju Vagner, koja je pomogla da podrži ruske saveznike u Centralnoafričkoj Republici i Siriji i osporila francuski uticaj u Maliju.

Iako je to godinama negirao, Prigožin je osnovao i takozvanu fabriku trolova prokremljskih blogera u jednoj neupadljivoj kancelariji u Sankt Petersburgu. SAD su okrivile njegovu agenciju za istraživanje interneta da koristi informacioni rat za mešanje u predsedničke izbore 2016.

Prigožin je ove godine priznao da je došao na celu ideju: „Stvoren je da zaštiti ruski informativni prostor od bezobrazne i agresivne antiruske propagande Zapada.

 

Proveo je skoro deceniju u poslednjim godinama sovjetske ere u zatvoru zbog pljačke i prevare. Ali kako je nova Rusija odbacila svoju sovjetsku prošlost, Prigožin je počeo da se bavi ugostiteljstvom, prvo kao prodavac hot-dogova, a zatim je prešao na sofisticiranije restorane, otvarajući neke od šik restorana u Sankt Peterburgu.

Gospodin Putin, tadašnji zamenik gradonačelnika, je primetio. „Vladimir Putin je video kako sam napravio posao od kioska“, rekao je godinama kasnije.

Nakon što je postao predsednik, Putin je zabavljao svetske lidere kao što je Francuz Žak Širak u restoranima Prigožina. Nadobudni ugostitelj zaradio je slovo „Putinov kuvar“.

Ako je Prigožinov najamnički posao kasnije trebalo da mu da vojnu moć i novac, njegov ugostiteljski posao bi mu obezbedio stalan tok bogatstva sve do ove godine.

Predsednik Putin je ubrzo nakon neuspešne pobune Vagnera otkrio da je Prigožinova privatna vojska u potpunosti finansirana sa milijardu dolara od države tokom 12 meseci, dok je još milijardu dolara otišlo Prigožinovoj ugostiteljskoj firmi Konkord za ishranu vojske.

Ali to je bilo nešto više od godinu dana, a izveštaji pokazuju da je od 2014. primio više od 18 milijardi dolara državnih ugovora.

Propagandista Kremlja Dmitrij Kiseljov rekao je da je veliki novac naterao Prigožina da „izleti iz šina“, ali da su mu podvizi njegovih ljudi na bojnom polju stekli osećaj nekažnjivosti.

„Mislio je da može da izazove ministarstvo odbrane, samu državu i predsednika lično.

Sve je to došlo do vrhunca pošto je ruska vojna kampanja u Ukrajini prošle godine posustala, a Prigožinovi Vagnerovi borci predvodili su krvavu kampanju da zauzmu grad Bahmut na istoku zemlje.
Prošlog septembra Prigožin je obišao zatvore širom Rusije nudeći zatvorenicima priliku da ublaže kaznu u zamenu za službu kod Vagnera.

Hiljade su poginule u borbi za Bahmut, mnogi od njih neiskusni, loše naoružani bivši zatvorenici.

Kako je bitka dostigla vrhunac, Prigožin se pojavio na video snimcima na društvenim mrežama tražeći municiju, stojeći među telima mrtvih plaćenika.

On je rezervisao svoje prezire za lojalnog ministra odbrane predsednika Putina Sergeja Šojgua i načelnika oružanih snaga Valerija Gerasimova.

„Šojgu! Gerasimov! Gde je... municija?... Došli su ovde kao dobrovoljci i ginu za vas da se tovite u vašim kancelarijama od mahagonija.

Prigožin se klonio direktnih kritika predsednika, uvek okrivljujući svoje komandante.

Ali kada su vojni šefovi objavili planove da Vagnerove snage i druge „dobrovoljne odrede“ dovedu pod glavnu komandnu strukturu, izgledalo je da je Prigožin puknuo.

Dok se spremao da započne svoj „marš za pravdu“, doveo je u pitanje invaziju na Ukrajinu u punom obimu i optužio ministra odbrane za odgovornost za smrt hiljada ruskih vojnika.

Kremlj je osudio kao "histeriju" nagoveštaje da je Prigožinov revolt oslabio vlast Vladimira Putina.

U najmanju ruku, to je bio početak kraja Prigožinovog izuzetnog i dugovečnog ruskog uticaja na Putinovo rukovodstvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading