Jevgenij prigožin
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Prema nedavnim izveštajima, stotine Vagnerovih boraca koji su bili prognani u baze u Belorusiju počeli su da napuštaju tu zemlju, neki nezadovoljni nižim platama, a drugi su otišli da se bore u zapadnoj Africi.

Nakon što je Vagner napustio Ukrajinu, jer su ruske snage optužili da njihove vojnike koriste kao topovsko meso u bici za Bahmut, pitanje je da li ona u budućnosti može sarađivati sa ruskim vlastima čak i u afričkim državama.

Iako su se u više navrata spominjala imena osoba koje bi mogle da zamene Prigožina i slože se sa čelnicima u Kremlju, malo je verovatno da bi neko mogao da bude adekvatna zamena za njega.

Veliki deo Vagnerovog afričkog carstva, kombinujući operacije dezinformisanja, mutni interesi i plaćenički rad, oslanjali se se na veze koje su Prigožin i njegovi bliski saradnici stvarali tokom godina. Bilo je nagoveštaja, da je Vagner pritekao u pomoć vojnoj hunti u Maliju, što je potez koji je doprineo odluci Francuske da tamo okonča vojnu operaciju koja je trajala skoro deset godina.

Sve u svemu, kao što je bivši vicemaršal Šon Bel, sada vojni analitičar, rekao u izajvi za Sky news u junu nakon pobune Vagnerovaca, bez Prigožina Vagner je ništa.

"Ako je Vagnerova grupa Jevgenij Prigožin, onda je teško videti kako će opstati bez njega", rekao je tada Bel.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading