meteor u melburnu
Foto: Printscreen/Printscreen

Svetlosna pojava se kretala preko Maunt Bulera do Melburna, a gotovo minut je bila u plamenu pre nego što se raspala u krhotine koje su jarko gorele.

"Zvezda padalica iznad Melburna ili je to kometa?" napisao je jedan korisnik platforme X-a (doskora poznate pod imenom Tviter).

“Ne znam je li meteor, kometa ili svemirsko smeće”, napisao je drugi.

"Ovo je nešto najneverovatnije što sam video", napisao je treći.

Svemirsko smeće

Stručnjaci su brzo procenili da se radi o svemirskom smeću koje se zapalilo zbog trenja kada je velikom brzinom udarilo u atmosferu.

Zbog velikog interesa javnosti australijska svemirska agencija izdala je saopštenje u kojem navodi da su uočeni bljeskovi svetla verovatno ostaci ruske rakete Sojuz-2 lansirane s kosmodroma Plesek, severno od Moskve, juče uveče, koja je ponovno ušla u Zemljinu atmosferu. Raketa je ranije te večeri korišćena za lansiranje satelita.

 

 

- To je zaista neverovatno - rekao je profesor Alan Dafi, astronom sa Univerziteta Svinburn, za radio 3AW.

- To je najveća svetlosna predstava koju sam ikada video, u smislu ponovnog ulaska neke vrste materijala iz orbite.

Raketa je teška 105 tona, duga je 25 metara i odbačena je na "ekstremno velikoj visini" nakon što je potrošila gorivo, rekla je vanredna profesorka Alis Gorman sa Univerziteta Flinders.

- Mnogi stanovnici Melburna videli su raketu kako leti nebom dok se raspadala na komade, a svaki je nastavio goreti u spektakularnom vatrometu - rekla je.

"Prirodne materije imaju drugačiji sjaj"

Planirano je da ostaci rakete sigurno uđu u atmosferu i padnu u okean kod jugoistočne obale Tasmanije, prema svemirskoj agenciji, koja je dodala da će "nastaviti da prati rezultate ovog povratka u atmosferu".

Dafi je rekao da svetlost nije mogla doći od prirodne svemirske materije kao što je kamen. - Boje vidljive u gorućim komadićima svetla upućivale su na goruće metale ili plastiku. Prirodni meteori bi verovatnije svetlili zeleno ili plavo zbog hemijskih elemenata od kojih se sastoje - rekao je profesor Ričard de Grijs, astrofizičar sa Univerziteta Makveri.

Meteori takođe u atmosferi gore daleko kraće, ulazeći u atmosferu brzinom od preko 10 km u sekundi, rekao je vanredni profesor Majkl Braun s Fakulteta fizike i astronomije Univerziteta Monaš.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading