UOČI SASTANKA SA URSULOM Odnosi Kine i EU razvijaju se brzo i sveobuhvatno
Tanjug/Ap

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se odnosi Kine i EU razvijaju brzo i sveobuhvatno.

Kinesko ministarstvo je to saopštilo uoči današnjeg sastanka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Fon der Lajen će se sastati sa Sijem radi razgovora koji bi mogli da odrede kurs za buduće odnose Kine sa EU posle godina zategnutih veza, preneo je Rojters.

Fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron, koji borave u poseti Pekingu, rekli su da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju za postizanje mira u Ukrajini, ili da barem odvrate Peking od direktne podrške Moskvi u tom sukobu, preneo je Rojters.

Kako je najavljeno, posle Makronovih razgovora sa kineskim premijerom Li Ćijangom, on bi trebalo da da bude domaćin radnog ručka sa Fon der Lajen. Makron i Fon der Lajen će kasnije danas razgovarati odvojeno sa Sijem pre nego što budu održani trilateralni razgovori.

"Kina je ključni trgovinski partner, ali se preduzeća iz EU suočavaju sa mnogim diskriminatornim preprekama", napisala je jutros Fon der Lajen na Tviteru nakon sastanka sa predstavnicima Evropske trgovinske komore u Pekingu.

Makron je doputovao u Kinu sa 50-članom poslovnom delegacijom, uključujući "Erbas", LVMH, a očekuje se da će proizvođač nuklearne energije EDF postići sporazume sa Pekingom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading