"KAO DA SE SVAĐALA SAMA SA SOBOM" Ursula se propisno obrukala u Pekingu, zbog nje se i Kinezi krste!
Foto: AP/Tanjug/Ap

Govor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen uoči njene posete Kini bio je nepovezan, kontradiktoran i u njemu se pogrešno tumače politika i stavovi Pekinga, izjavio je ambasador Kine u Evropskoj uniji Fu Kong.

"Bio sam pomalo razočaran. Govor je sadržao mnogo lažnog predstavljanja i pogrešnog tumačenja kineske politike i kineskih stavova. I rekao bih, ko god da je pisao taj govor za predsednicu Fon der Lajen, zapravo ne razume Kinu ili namerno iskrivljuje kineske stavove", rekao je Fu Kong za CGTN.

Prema njegovim rečima, predsednica EK odavala je utisak da shvata važnost saradnje sa Kinom, ali da se u isto vreme "plaši kritike", posebno od strane tvrdolinijaša u Evropi, a možda čak i od Sjedinjenih Američkih Država.

"Čitajući govor, čini se kao da se dvoje ljudi međusobno svađaju, pa nema povezanosti. Nadamo se da će prilikom posete Kini i u dijalogu sa kineskim liderima moći bolje da nas razume", zaključio je ambasador.

Predsednica EK trebalo bi da doputuje u Peking iduće nedelje sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, gde će se, kako se očekuje, sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Ona je ranije pozvala Evropu da bude hrabrija u odnosima sa Kinom, jer ona "postaje sve represivnija kod kuće i sve samopouzdanija u inostranstvu". Takođe je kazala da će "odlučujući faktor za nastavak odnosa EU-Kina biti kako Kina nastavlja da se ophodi prema ratu ruskog predsednika Vladimira Putina".

Kina je od samog početka Specijalne vojne operacije insistirala na neutralnosti, osudila jednostrane zapadne sankcije kao nelegitimne i predložila mirovni plan, dok EU u potpunosti podržava vladu u Kijevu i redovno joj isporučuje oružje, municiju, obuku i drugu opremu.

Na izjave Fon der Lajenove reagovao je i generalni direktor za evropske poslove u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Vang Lutong, koji je upozorio Evropsku uniju da igra opasnu igru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading