SKANDAL - HRVATSKA EVROPOSLANICA IPAK ORGANIZOVALA KONFERENCIJU O STEPINCU: Veličali zločinca u srcu EU
Foto: EPA/EPA-EFE/Gustavo Amador

„U Evropskom parlamentu sam organizovala konferenciju o životu i ostavštini blaženog Alojzija Stepinca. Čast mi je što sam tim događajem doprinela rasvetljavanju istorijske istine koja neupitno potvrđuje svetost blaženog Stepinca. Hvala svim govornicima na njihovim izlaganjima!“

Ova objava na Tviteru hrvatske evroposlanice Željane Zovko samo je završni čin skandala u kom je u srcu Evropske unije veličan kardinal koji je odgovoran za masovno pokrštavanje srpske dece u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i mnoge druge zločine koje je činila vlast s poglavnikom Antom Pavelićem na čelu.

Alojzije Stepinac

 

 

BOLNA POGLAVLJA

Mada je Srbija uložila protest, Željana Zovko je ipak prekjuče u prostorijama EP u Briselu (sedište ovog tela je paralelno u glavnom gradu Belgije i u francuskom Strazburu) organizovala konferenciju posvećenu Stepincu. U protesnom pismu naše diplomatske misije izraženo je duboko žaljenje zbog „posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti“.

Hrvatska evroposlanica članica je vladajućeg HDZ, koji vodi premijer te zemlje Andrej Plenković. 

Na skupu u Briselu učesnici su se svi do jednog divili ustaškom kardinalu, a monsinjor Juraj Batelja je predstavio svoju knjigu o Stepincu. Na spisku govornika bili su i monsinjor Hrvoje Škrlec, istoričari Ester Gitman i Robin Harisa, kao i don Ivan Vučko, župnik Krašića, Stepinčevog rodnog mesta.

Repriza slučaja iz 2016. godine

Nije ovo prvi put da se u EP veliča Alojzije Stepinac. Naime, 2016. je tadašnji šef Misije Republike Srbije pri EU uputio oštar protest zbog izložbe „Hrvatski svetac kardinal Stepinac“. Kao i sada, on je tada protestno pismo predao predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedavajućem Komiteta za spoljne poslove Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP), čiji je i HDZ član, Manfredu Veberu, kao i još nekim evropskim zvaničnicima, međutim bez efekta. Izložbu je tada organizovala zastupnica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir.

Kako za naš list kaže Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba u regionu, ovo je jedan u nizu primera da se u Hrvatskoj aktivno i planski radi na rehabilitaciji NDH, ustaškog pokreta i negiranju genocida koji je počinjen pre svega nad srpskim narodom, ali i nad Jevrejima i Romima.

SKANDAL - HRVATSKA EVROPOSLANICA IPAK ORGANIZOVALA KONFERENCIJU O STEPINCU: Veličali zločinca u srcu EU

Foto: Youtube/Printscreen

 

- Ovde je ključna namera da se pokuša da se jedan od ključnih simbola zloglasne NDH nadbiskup Alojzije Stepinac rehabilituje i da se predstavi kao svetac, te da se potpuno u drugi plan gurne njegova stvarna uloga. Konferencija je jedna veoma loša poruka EP i pokazuje da taj parlament, nažalost, ne baštini evropske vrednosti koje su temelj posleratnog sveta, a to je, pre svega, antifašizam - ističe Linta.

GUBITAK PRAVA

Alojzije Stepinac je tokom rata sarađivao sa ustašama i okupatorima, a masovno pokrštavanje srpske dece je samo jedna od stvari koje mu se stavljaju na teret. On je u oktobru 1946. zbog toga osuđen na 16 godina zatvora i na gubitak političkih i građanskih prava. Bio je pet godina u zatvoru Lepoglava, odakle je pušten krajem 1951. godine, od kada se nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnom Krašiću, nedaleko od Zagreba, sve do smrti 1960. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading