VIDELA ŽABA... U Zagrebu rešili da nabave isto oružje kao Srbija: URNEBESNO  Hrvati prepisuju Vučića:  Sad i oni kupuju dronove kamikaze
Foto: Alo

 

Kako su objavili svi vodeći hrvatski mediji, Ministarstvo odbrane te zemlje u potpunoj tajnosti donelo je odluku da nabavlja dronove kamikaze. Kako pišu, vlada „zakon totalne šutnje“, ali je jedan detalj poznat...

MEDIJI NEPOŽELJNI

„Ministarstvo odbrane nabaviće dronove kamikaze za hrvatsku vojsku. Zaključak je to nakon prezentacije dronova za ministra odbrane Marija Banožića i načelnika Glavnog stožera (generalštab), admirala Roberta Hranja. Samo za visoke predstavnike vojske i ministarstva održana je prezentacija dronova, na kojoj nisu bili civilni mediji“, pišu hrvatski portali i novine, pod oznakama ekskluzivno i senzacionalno.

U šturom saopštenju, kako navode, na stranicama Ministarstva odbrane navodi se da je „na vojnom poligonu testiran besposadni zrakoplovni sustav hrvatskog proizvođača, odnosno nekoliko tipova modernih dronova kamikaza“.

Uz to citiraju i ministra odbrane Marija Banožića da su „dronovi kamikaze moderno oružje i kod mnogobrojnih vojski pokazuju izvanredne rezultate u sticanju prednosti na ratištu“.

- Hrvatsku vojsku nastavljamo opremati najmodernijim tehnologijama i razvijati njene sposobnosti - izjavljuje Banožić.

U prilogu saopštenja objavljene su i dve fotografije, ali ni na jednoj nije dron kamikaza. O svemu ostalom vlada totalna ćutnja, pišu Hrvati.

POSTALI POZNATI

Dronovi kamikaze, inače, postali su planetarno poznati nakon njihove upotrebe u Ukrajini, gde ih koriste obe strane u ratnom sukobu. U principu reč je o navođenom projektilu čija je prednost da može lebdeti iznad područja napada do odabranog trenutka napada. Mogu nositi oko 50 kilograma eksploziva, a mali su i prenosivi, te se mogu lako lansirati. SAD su ukrajinsku vojsku opremile dronom kamikazom „svičblejd 300“, koji je težak oko 2,6 kilograma i može se nositi u najobičnijem rancu. Rusi koriste deonove „lanset“ i iranske „šehide“.

A šta je nateralo Hrvate da se brže-bolje okrenu dronovima? Gotovo je izvesno da je to bila poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sajmu naoružanja u Abu Dabiju. Vučić je tada najavio da naša zemlja ulaže čak 300 miliona evra u naoružavanje, ali isključivo u svrhu odvraćanja, to jest, odbrane.

 

 

- Kada gledamo razvoj naoružanja i namenske industrije, dronovi su budućnost - poručio je tada Vučić iz Abu Dabija.

Bjegović: Dronovi su naš prioritet

 

Prof. dr Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, govoreći o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Abu Dabiju, komentarisao je ulaganje u naoružavanje.

- Nije slučajno ulaganje Srbije. Sam predsednik je dao izjavu koja možda ne zvuči dobro u smislu da se svi naoružavaju. Da li će ceo ovaj prostor ući u trku u naoružanju? Mnogi onda razmišljaju o tome ko će da ratuje i gde će se ratovati. Koji će to biti budući sukobi na ovom prostoru. Iz tih razloga mi moramo jačati naš segment odbrane. Jačanje ide u smislu modernizacije i opremanja naših kopnenih snaga - poručio je Bjegović, i dodao:

- Nabavka dronova samoubica je jedan od naših prioriteta. Upravo s Ujedinjenim Arapskim Emiratima sklopićemo ugovor o kupovini tih dronova, koji će se do kraja leta naći u našim jedinicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
marko

16.03.2023 17:35

E Crni Kukavci pa hrvati su imali dronove jos u oluji...