"SRBIJA I MAĐARSKA NEĆE DOZVOLITI TERORISTIČKI NAPAD..." Oglasio se Viktor Orban
Foto: EPA/EPA

Smatramo da je sabotaža Severnog toka akt terorizma, zbog čega nameravamo sa partnerima iz Beograda da preduzmemo sve mere za sprečavanje ovakvog incidenta na južnom gasovodu, poručio je mađarski premijer.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da Budimpešta sabotažu gasovoda Severni tok smatra terorističkim aktom i da će zajedno sa Srbijom učiniti sve da se ništa slično ne ponovi na gasovodima koji se nalaze u južnoj Evropi.

"Smatramo da je sabotaža Severnog toka akt terorizma. S tim u vezi, uveravam vas da zajedno sa partnerima iz Srbije, nameravamo da preduzmemo sve mere za sprečavanje ovakve sabotaže na južnom gasovodu", rekao je Orban danas na otvaranju prolećnog zasedanja parlamenta, aludirajući na krak gasovoda Turski tok kroz Bugarsku i Srbiju, preko kojeg se rusko gorivo doprema u Mađarsku.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da bi "napad na gasovode Severni tok trebalo smatrati terorističkim napadom".

"Šta god da se desilo na gasovodu Severni tok je zaista skandalozno. Ovo je, zapravo, prvi put da je tako veliki evropski, kritični infrastrukturni objekat napadnut. Ko god to uradio, jasno je da je napadnut", rekao je ministar.

Mađarska se zalaže za "sveobuhvatnu, duboku, strukturiranu i detaljnu istragu" onoga što se dogodilo, dodao je ministar spoljnih poslova.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading