ŠAMAR U LICE AMERICI "Zašto ste sada tako neobično tihi?"
Foto: EPA/EPA/ Oliver Contreras

Peking podržava ruski nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN o formiranju komisije za istragu sabotaže gasovoda Severni tok, rekao je novinarima stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Džang Jun.

Ranije tokom dana, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da međunarodna zajednica ima pravo da zahteva detaljnu istragu uništenja Severnog toka, prenosi "Sputnik internešonel".

Kineski diplomata je istakao da su eksplozije koje su pokidale tri od četiri gasovoda koji su deo Severnog toka i Severnog toka 2 ozbiljno uticale na globalna energetska tržišta, ali i na životnu sredinu.

Stoga, kaže Vang Venbin, treba sprovesti "objektivnu, nepristrasnu i profesionalnu" istragu o ovom pitanju.

Vang je takođe skrenuo pažnju na reakciju Sjedinjenih Država nakon eksplozije Severnog toka i kako se ona promenila nakon izveštaja američkog novinara Simora Herša.

"Zašto su (SAD) bile glasne o istragama i odgovornosti odmah nakon eksplozije Severnog toka, a onda neobično tihe nakon najnovijeg istraživačkog izveštaja koji je napisao američki novinar?", pitao je portparol.

Ruska misija pri UN je prošle nedelje zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o napadima na Severni tok za 22. februar.

U februaru je istraživački novinar Sejmur Herš objavio da su gasovode digle u vazduh Sjedinjene Države uz pomoć Norveške.

"MOGLI SMO DA UBIJEMO BAJDENA...!" Šok izjava u ruskoj TV emisiji

Prema Heršovim otkrićima, ronioci američke mornarice postavili su eksploziv na cevovode tokom leta 2022. pod okriljem vojne vežbe NATO-a u Baltičkom moru, a eksploziv je aktiviran daljinski tri meseca kasnije kako bi se izbegla sumnja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading