AMERIČKI NOSAČ AVIONA UPLOVIO U SPLITSKU LUKU Džordž H.V. Buš jedan od najvećih ratnih brodova na svetu - evo koliki mu je kapacitet
Printscreen

 

Američki nosač aviona na nuklearni pogon UŠ George H.W. Bush (CVN-77) uplovio je jutros u splitsku luku, objavio je portal Dalmacija Danas.


Reč je o najmlađem američkom nosaču aviona i jednom od najvećih ratnih brodova na svetu. Hrvatska vlada je krajem oktobra dala odobrenje za njegovo uplovljavanje.

 

NAJSAVREMENIJI AMERIČKI NOSAČ AVIONA PLOVI PREMA EVROPI Koštao čak 13 milijardi dolara, evo šta mu je prva misija (VIDEO)



Brod je iz klase Nimitz, dužine 333 metra i ima preko 100.000 tona deplasmana. Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora. Može da plovi duže od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Kapacitet broda je 3532 člana posade i može da nosi 90 aviona i helikoptera. Brod je izgrađen 2009. godine, a cena izgradnje bila je 6.2 milijarde dolara.

UŠ George H.W. Bush je krajem oktobra predvodio veliku NATO vojnu vežbu "Neptune Strike 2022", na području Mediterana.

Vežba je uključivala preko 80 aviona, 14 brodova i oko 6000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading