NAJSAVREMENIJI AMERIČKI NOSAČ AVIONA PLOVI PREMA EVROPI Koštao čak 13 milijardi dolara, evo šta mu je prva misija (VIDEO)
Printscreen

USS Džerald Ford je prvi novi nosač aviona konstruisan u poslednjih 40 godina, kako navodi američka mornarica. Izgradnja je započela u 2009. godine, a 2017. naručio ga je bivši američki predsednik Donald Tramp, stoji u saopštenju američke mornarice.

Ovo plovilo prvi je nosač aviona klase Ford. Mornarica je već započela s izgradnjom iduća dva nosača klase Ford - USS Kenedi i USS Enterprajz.

Ovaj nosač aviona ima najmoderniju, naprednu tehnologiju koja uključuje raspolaganje s "gotovo tri puta većom količinom električne energije" u poređenju sa nosačima klase Nimic te koristi elektromagnetni sistem za lansiranje aviona (EMALS).

Sistem EMALS koristi električnu energiju za lansiranje aviona s ​​plovila umesto ranijeg sistema parnog katapulta. EMALS omogućuje manje opterećenje aviona i omogućiće smanjenje vremena između poletanja, rekao je zvaničnik američke mornarice.

Plovilo takođe raspolaže dvopojasnim radarom, naprednijim radarskim sistemom. To je jedini nosač prve klase koji raspolaže ovom vrstom radara.

USS DŽerald R. Ford i udarna grupa nosača delovaće sa saveznicima i partnerima u zonama odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom okeanu i Sredozemnom moru. Ovo raspoređivanje će biti kraće od standardnog šestomesečnog raspoređivanja.

- Ovo raspoređivanje je prilika da se krene dalje i pokaže prednost koju Ford i njegovo vazduhoplovno krilo donose budućnosti mornaričkog vazduhoplovstva, regiji i našim saveznicima i partnerima - rekao je kontraadmiral Gregori Hafman.

U patroli će učestvovai "otprilike 9000 mornara iz devet zemalja, 20 brodova i 60 aviona", stoji u saopštenju američke mornarice. Zemlje koje učestvuju u vežbi uključuju SAD, Kanadu, Dansku, Finsku, Francusku, Nemačku, Holandiju, Španiju i Švedsku, dodaje se u saopštenju.

USS DŽerald R. Ford raspoređen u utorak, a ostali brodovi u udarnoj grupi nosača kreću mu u susret u sredu, rekao je zvaničnik mornarice, što je uobičajeno kada su ovakva raspoređivanja u pitanju.

Ne samo da se radi o jednom od najnaprednijih nosača aviona koji nadmašuje nosače klase Nimic, već je i najveći na svetu. Međutim, sama njegova veličina nije osvojila sve. Bivši predsednik Donald Tramp, iako ga je naručio, bio je kasnije vrlo kritičan prema brodu.

Prema navodima u knjizi "Peril", delu novinara Vašington Posta Boba Vudvarda i Roberta Koste o poslednjim danima Trampovog mandata, on je često govorio o nosaču, prigovarajući zbog visoke cene broda, kao i o smeštaju komandnog centra za letove na palubi.

- Jednostavno ne izgleda kako treba - govorio je Tramp.

Pratite nas na Telegramu!

Komentari (0)

Loading