Šojgu: Ruska vojska tri puta upotrebila rakete „kindžal“ tokom specijalne operacije u Ukrajini
Foto: Youtube/Printscreen

Oružane snage Rusije su tri puta upotrebile hipersoničnu raketu „kindžal“ tokom specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Raketa je tri puta upotrebljena tokom specijalne vojne operacije i tri puta je pokazala izvanredne karakteristike“, rekao je Šojgu u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, nijedna slična raketa u svetu nema karakteristike kao „kindžal“.

„Niko još nema takvu raketu: i hipersoničnu, i s takvom brzinom, i s takvim prodornim mogućnostima. Nemoguće je pronaći i presresti“, dodao je Šojgu.
Ministar je podsetio da „kindžal“ može da razvije brzinu veću od 10 maha, menjajući pritom trajektoriju kako u horizontalnoj, tako i u vertikalnoj ravni.

„Praktično je nemoguće uhvatiti je, a mi je koristimo za gađanje posebno važnih ciljeva“, rekao je Sergej Šojgu.

„Kindžal“ je najnoviji ruski kompleks s hipersoničnim aerobalističkim raketama, koje nose specijalno opremljeni avioni MiG-31K. Raketa je teško uočljiva za radare, ima visoku manevarsku sposobnost i namenjena je uništavanju kopnenih i morskih ciljeva.

Prema rečima Šojgua, ruska vojska u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini koristi i avion Su-57, koji ima visoki stepen zaštite od raznih sistema protivvazdušne odbrane.

Govoreći o naoružanju NATO-a koje se koristi u Ukrajini, Šojgu je istakao da ruski stručnjaci pažljivo izučavaju zapadno trofejno oružje koje je predato Kijevu i da već znaju kako da se bore protiv njega i čime da mu se suprotstave.

„Naravno, tim oružjem se bavi i naša nauka, i naša industrija. Gledamo s dveju strana. Prvo, to su mogućnosti borbe protiv tog oružja, kako i šta može da mu se suprotstavi. Drugo, čime se može uništavati, koji su mu glavni nedostaci. Taj posao je u toku i prilično uspešno teče", rekao je Šojgu.

Ministar je izdvojio prenosivu haubicu M-777, inostrane višecevne bacače raketa, protivtenkovske komplekse NLAW, "džavelin", "stinger", određene vidove streljačkog naoružanja.

Komentarišući haubice M-777, Šojgu je ocenio da su se one pokazale kao veoma komplikovane za remnot, kao i protivtenkovski kompleks "džavelin".
Šojgu je, takođe, komentarisao pokušaje da se Rusija izoluje, ocenivši da je to nemoguće, jer je reč o najvećoj nuklearnoj državi.

„Gromoglasne izjave o izolaciji Rusije – to je i inače prilično teško postići, a kada je reč o našoj zemlji, praktično je nemoguće. Mi smo najveća nuklearna država, najveća zemlja po površini i teritoriji. Zemlja s naprednom naukom, prilično razvijenom industrijom i odbrambeno-industrijskim kompleksom. A i sama istorija govori o tome da je to prilično teško učiniti“, rekao je Šojgu u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, oni su se nadali da će specijana vojna operacija na neki način uticati na broj preduzeća i kompanija koje učestvuju na vojno-tehničkom forumu „Armija 2022“ u Moskvi, održanom prošle sedmice, kao i na broj delegacija i obim kupovine ruskog naoružanja.

„Kažem vam, prijatelji su ostali prijatelji. Na njih nije uticao taj snažni pritisak sa svih strana“, zaključio je ministar.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading