PUTIN OVA DVA GENERALA PROGLASIO HEROJIMA RUSIJE Podelio odlikovanja za osvajanje Luganska, pa naredio - idemo do kraja!
Foto: Yurin Kadobnov/Pool Photo via AP

Ruske snage "treba do kraja da izvedu svoju misiju prema već odobrenim planovima", rekao je Putin u razgovoru sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je prenosila televizija.

- Nadam se da se u njihovim sektorima sve odvija kao što se odvijalo u Lugansku - dodao je Putin.

On je dao ove izjave dan posle objave o povlačenju ukrajinskih snaga iz strateškog grada Lisičanska, čijim su zauzimanjem ruske i separatističke proruske snage preuzele kontrolu nad celom teritorijom Luganska.

Region Luganska i susednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage nameravaju da osvoje u celosti. Ministar odbrane Šojgu je rekao da ruske snage sprovode deminiranje grada Lisičanska. Putin je rekao da će dva generala, Aleksandar Lapin i Esedula Abačev, biti proglašena Herojima Rusije zbog njihove uloge u borbama u Ukrajini, bez davanja dodatnih detalja.

Rusija koja taj tip informacija drži uglavnom u tajnosti nedavno je otkrila imena dvojice generala Sergeja Surovikina i Aleksandera Lapina, koji vode ofanzivu na Lisičansk.

Putin je rekao da su njih dvojica njega "direktno izveštavala o svojoj misiji i o svojim predlozima za nastavak ofanzivnih operacija". Zauzimanje Lisičanska koji, zajedno sa susednim Severodonjeckom predstavlja strateško čvorište, dozvljava ruskim i separatističkim snagama da lakše idu ka zapadu i ključnim gradovima Slovjansk i Kramatorsk, dva najveća grada u Donbasu koja su još pod kontrolom ukrajinske vojske.

Danas je visoki zvaničnik separatista Vitalij Kiseljev rekao da ruske snage napreduju u dva pravca ka mestu Siversk na putu ka Slavjansku i Kramatorsku.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading