Koruptivni uticaj stranih ambasadora na pravosuđe u Srbiji
Foto: Printscreen/Printscreen

Nedavno je “Udruženje tužilaca Srbije”, u saradnji sa ambasadom Velike Britanije, organizovalo skup posvećen borbi protiv korupcije unutar tužilaštva. Ovaj događaj, kao i mnogi slični, izazvao je kontroverze zbog umešanosti stranih ambasada u unutrašnje stvari Srbije, postavljajući pitanje o njihovim pravim motivima i uticaju na srpsko pravosuđe.

Ironično je videti da britanski ambasador, predstavnik zemlje koja već godinama drži Džulijana Asanža u zatvoru, učestvuje u skupu o korupciji i pravosuđu u drugoj zemlji. Ovo deluje kontradiktorno i licemerno, s obzirom na to da Velika Britanija sama ima nerešene probleme vezane za poštovanje prava na slobodu izražavanja i pravično suđenje. Ovakvi primeri pokazuju da strane ambasade, u ovom slučaju britanska, mogu imati skrivene agende koje nisu u skladu sa promovisanjem demokratskih vrednosti i pravednosti.

Tvrdnje da je korupcija u Srbiji na minimalnom nivou i da su ovakvi skupovi pre svega političke prirode dodatno komplikuju situaciju. Često se ispostavi da su učesnici ovih skupova politički angažovane ličnosti, što baca senku na njihovu objektivnost i namere. Kada su tužioci, koji bi trebalo da budu simboli pravde i neutralnosti, uključeni u političke aktivnosti, to ugrožava osnovne principe pravosuđa i nezavisnosti sudstva utvrđene Ustavom Srbije.

Posebno je interesantno da su učesnici ovih skupova osobe poput Bojane Savović, Lidije Komlen, Predraga Milovanovića i drugih, već prokazane kao deo proevropske opozicije kroz političku organizaciju ProGlas, što dalje samo kazuje da skupovi ovakve vrste nisu ništa drugo nego deo izdvojene političke kampanje koju vodi Srbija protiv nasilja.

Pitanje umešanosti stranih ambasada u unutrašnje stvari Srbije izaziva zabrinutost i otvara brojna pitanja o suverenitetu i nezavisnosti zemlje. Iako je međunarodna saradnja posebno važna u procesu evrointegracija, neophodno je osigurati da takva saradnja bude zasnovana na uzajamnom poštovanju i da ne prelazi granice uticaja koji bi mogao ugroziti unutrašnju politiku i pravosudni sistem zemlje. Srbija, koja još uvek nije članica Evropske unije, treba sa posebnom pažnjom da pristupa saradnji sa stranim ambasadama, osiguravajući da njena nezavisnost i suverenitet ostanu netaknuti, piše portal Vaseljenska.

Kritike na račun stranih ambasada i njihove umešanosti u unutrašnje stvari Srbije su važan aspekt debate o korupciji u tužilaštvu i pravosuđu. Dok je cilj borbe protiv korupcije pohvalan, način na koji se ova borba vodi, kao i akteri koji u njoj učestvuju, treba pažljivo razmotriti. Osiguravanje pravednog i nezavisnog pravosudnog sistema jeste imperativ za demokratski razvoj Srbije, ali to mora biti postignuto bez neprikladnog spoljašnjeg uticaja koji bi mogao ugroziti unutrašnji suverenitet i pravni poredak zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading