SINDIKATI PROSVETE PRIHVATILI PROTOKOL VLADE "Nemamo više razloga da idemo u štrajk"
Foto: EPA

"Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano, bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini", navodi se u dopisu koji su Vladi Srbije uputili  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije, navodi se u saopštenju.

Sindikati navode i da ono što je predviđeno Protokolom treba da bude realizovano u definisanim rokovima i ističu da će potpisivanjem Protokola prestati razlozi za pokretanje štrajka najavljenog za 16. oktobar.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić 5. oktobra se ponovo sastala sa reprezentativnim sindikatima prosvete i ponovila da vlada radi sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti.

Ona je rekla i da će vlada prosvetarima predložiti Protokol kojim će se predvideti povećanje plate za razredne starešine, kao i da će se iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Republici Srbiji do januara 2025. godine, saopšteno je tada iz vlade.

Brnabić je istakla da je ova vlada sa povećanjem planiranim za januar 2024. godine prosvetnim radnicima podigla plate za 31 odsto, što je povećalo budžet Republike Srbije za prosvetu za čak 58 milijardi dinara.

Premijerka je objasnila da su vanredna povećanja od 5,5 odsto prosvetnim radnicima od 1. oktobra, odnosno 10 odsto od 1. januara 2024. godine odluke koje je Vlada Srbije donela sama, a ne kao posledica nekakvih pritisaka.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading