Štrajk u auto-industriji SAD
Foto: AP/Shafkat Anowar (MBR)

Još 5.600 radnika priključilo se štrajku u koji je prošle nedelje stupilo 13.000 od 146.000 članova sindikata, prenosi Glas Amerike.

"Ford" je pošteđen dodatnih štrajkova pošto je kompanija ispunila neke od zahteva sindikata tokom pregovora prošle nedelje, saopštio je predsednik UAV Šon Fejn.

"Postigli smo stvaran napredak u Fordu. I dalje treba da rešimo neka ozbiljna pitanja, ali želimo da priznamo da Ford pokazuje ozbiljnu nameru da postigne dogovor", rekao je Fejn tokom onlajn izlaganja članovima sindikata.

Štrajk u auto-industriji SAD

Shafkat Anowar (MBR)

 

 

Prema njegovim rečima, "Dženeral motors" i "Stelantis" su odbacili predloge sindikata da povećaju plate zbog većih troškova života, daju radnicima deo profita i garantuju bezbednost poslova.

Sindikat traži povećanje plata od 36 odsto u naredne četiri godine, kao i ukidanje nižih platnih razreda za nove radnike, a najsmeliji zahtev je 32-časovna radna nedelja za plaćenih 40 sati.

Sa druge strane, automobilske kompanije kažu da ne mogu da priušte da ispune zahteve sindikata uprkos ogromnom profitu jer moraju da investiraju u prelazak na električna vozila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading