pups
Foto: Alo/Фото: Милош Мишков

Ministar je svoju posetu započeo sastankom sa predsednikom opštine dr Nebojšom Mijovićem i rukovodstvom opštine, a teme sastanka bile su zadrugarstvo i turistički potencijali razvoja Golupca i njegovih sela. Mijović je zahvalio ministru na programima za revitalizaciju sela koje Ministarstvo za brigu o selu realizuje i na čijim konkursima je ova opština dobila značajna sredstva, zahvaljujući kojima se oseća znatan boljitak u kvalitetu života meštana golubačkih sela.

Jedan od tih programa je realizovan prošlog aprila kada je Golubac dobio bespovratna sredstva u iznosu od sedam miliona dinara za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva. Minibus je sada stigao i putnici iz 21 golubačkog sela od juče konačno ne moraju više da brinu o prevozu. Služiće za prvoz iz jednog sela u drugo, kao i iz udaljenih sela u Golubac.

„Ovo je velika stavr za nas, više ne moramo da molimo nekoga da nas odveze kod lekara ili da skupljamo novac za taksi za svaku posetu lekaru ili odlazak u poštu ili kupovinu“, rekli su vidno uzbuđeni meštani sela Vinci sa kojima se ministar sastao u tek obnovljnim prostorijama seoskog doma kulture da porazgovara o svim problemima i pitanjima koji ih interesuju.

„Ono što nam treba i čemu se nadamo je lekar u selu i socijalna - garantovana penzija“ poverile su se ministru sredovečne gospođe, u prepunoj sali ovog lepog i uređenog braničevskog sela.

Krkobabić je nakon toga posetio i tročlanu porodicu u selu Vojilovo, koja je pre dve godine dobila kuću sa okućnicom takođe preko Programa ministarstva za brigu o selu. Aleksandar Ivković (31), Kristina Živković (33) i njihov trogodišnji sin Jakov nisu krili svoju sreću „Nije bilo teško prikupiti dokumentaciju i Opština nam je mnogo pomogla“, kaže Aleksandar. „Od tada baš mnogo pričamo o sreći koja nas je snašla. Ranije smo živeli u zajednici sa mojim roditeljima i bratom, nedaleko odavde. Sada imamo svoj komfor i mir, svoju slobodu. Planiram da ovde prebacim i odgajivačnicu pasa, koja je ostala u kući u kojoj sam odrastao.“

Aleksandar je inače zaposlen kao učitelj u osnovnoj školi u selu Braničevo, na 15 kilometara od Vojilova. Kao svakodnevni podsetnik da je u selima sve manje dece su njegovih šest đaka u učionici. Nada je da će ovaj program Ministarstva uticati da se i takva slika sve više menja.

Baš u Vojilovu, ove jeseni Opština Golubac će organizovati treći put Miholjske susrete sela, finansirane sredstvima istog Ministva. Manifestacija je planirana za sam kraj septembra uz raznovrstan program - smotru tradicionalnih sportskih igara, nastupe Kulturno-umetničkih društva, izložbu poslastica, kao i domaćih rukotvorina i zanatskih radionica.

Ni prvi značajan i uspešan program Ministarstva za brigu o selu - razvoj zadrugarstva, nije mimoišao ovu opštinu. Zemljoradnička zadruga „Golubac“ koja se bavi preradom žita, dobila je preko konkursa Ministarstva sredstva za još uspešniji svoj rad.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading