A ZAPAD ĆUTI U sredu održan samit za koji je potpuno jasno da ima samo jedan cilj: Pakt za veliku Albaniju
Foto: Printscreen

U Skoplju je, naime, prekjuče održan samit na kom su učestvovale tri zemlje i lažna država Kosovo, na kom su, bez maski i pardona, objavili

najbližu moguću saradnju. Ako treba da podsećamo, to su teritorije na kojima, bez izuzetka, Albanci imaju ključnu ulogu u kreiranju politike. U Albaniji i lažnoj državi, ne treba objašnjavati, ubedljiva su većina, u Severnoj Makedoniji sve je podređeno njima iako ih je otprilike trećina, dok ih u Crnoj Gori nema tako mnogo, ali je premijer Albanac i bez albanske zajednice nema formiranja nijedne vlasti koja bi bila stabilna.

VEĆI PROBLEM

Obaška to što inicijativa koja je obznanjena u Skoplju derogira „Otvoreni Balkan“, problem je mnogo veći... Kako je rekao bivši karijerni diplomata Zoran Milivojević, ova saradnja (ili bolje rečeno udruživanje) obuhvata prostor na kome je dominantan albanski faktor, koji odgovara onome što bi moglo da znači velika Albanija, s izuzetkom Grčke.

- Ovom inicijativom dobija se i dominacija NATO i EU na ovim prostorima, pri čemu se imaju u vidu strateški interesi vezani za sukob u Ukrajini i za interes Zapada da zaokruži ovaj region - naglasio je Milivojević.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije (da se Srbi ne dosete), „u fokusu ove organizacije je puna harmonizacija Severne Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomskih posledica ruske invazije na Ukrajinu“. Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, koji je, po svemu sudeći, i glavni organizator skupa u Skoplju, rekao je da je zajednički strateški cilj članica koje su postigle punu usaglašenost sa odlukama EU puna integracija u EU.

OPEN BALKAN

Među prvima na Tviteru se oglasio Milan Knežević, jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta, koji je poručio:

„Lepo li je videti Dritanovog savetnika na samitu velike Albanije. A u Open Balkan nećemo dok Srbija ne izađe. ’Dostojni’ predaka sa Skadra i Mojkovca. P. S: Propalo se, ako može više od ovoga.“

Grade vojne poligone na aerodromu u Đakovici

Prištinski ministar odbrane Armend Mehaj i ministar infrastrukture lažne države Ljiburn Aljiju predstavili su dva velika projekta čiji je cilj povećanje kapaciteta za obuku kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koji uključuju pravljenje poligona i izgradnju različitih objekata operativne namere na aerodromu u Đakovici.

Mehaj je rekao da je aerodrom u Đakovici funkcionalan za potrebe ministarstva odbrane tzv. države Kosovo, dok će mesto Babaj Boks u opštini Đakovica biti transformisano u operativni prostor za KBS gde će biti izgrađeni taktički poligoni.

S obzirom na sve ove najave i izjave, opravdano se postavlja pitanje za kakve se to akcije spremaju u Prištini.

Sajt za bojkot srpske robe

Kampanja za bojkot robe proizvedene u centralnoj Srbiji ne stišava se na Kosovu, pa je pokrenut i sajt Bojkoto860, kojim se građani pozivaju da ne kupuju proizvode iz Srbije. Na sajtu dominira poziv na „Bojkot proizvoda Srbije. Bojkot barkoda 860", budući da je 860 broj na bar-kodu srpskih proizvoda. Uz to stoji i fotografija koja asocira na 1999.

„Svaki proizvod uvezen iz Srbije pretvara se u investiciju za nabavku naoružanja srpske vojske“, stoji, između ostalog, na sajtu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading