Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Piše: M. J.

Njegov krajnji cilj je stvaranje „velike Albanije“, one tvorevine koju je promovisao njegov ideolog mentor Adem Demaći u čijem kabinetu je svojevremeno radio. Upravo zato je i u skopskom Čairu „otvorio“ ulicu s nazivom svog mentora, a zatim u Tetovu, pred Albancima, govorio o političkim ciljevima, samoopredeljenju i ujedinjenju. Sve ovo pratio je velikoalbanski folklor, zastave i drugi simboli.

Kurtijevi stavovi nisu novost, i ranije ih je više puta iznosio na račun nekoliko država u regionu. Sada je na red došla i Severna Makedonija.

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković za Alo! kaže da su Srbi više puta upozoravali na štetnu politiku Aljbina Kurtija ali da, sve dosad, tamošnje vlasti na to nisu reagovale.

- Vlasti u Severnoj Makedoniji Kurtija su sve dosad predstavljale kao demokratu, bez obzira na to što je on sve vreme napadao Srbe na Kosovu i Metohiji. E sada, kada je njegova politika udarila na njih, kada su je osetili na svojoj koži, makedonska vlast je reagovala - kazao je Stoilković.

On je dodao da je Kurtijeva politika veoma opasna po ceo region i da su Srbi više puta na to ukazivali.

- Kurti je politička tempirana bomba. Njegova politika je piromanska, on je palikuća - upozorio je lider Srba u Severnoj Makedoniji.

OZBILJNA OPASNOST

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da je Aljbin Kurti veoma nestrpljiv u nameri da, ako je to moguće, zapali region i da se dezavuiše Rezolucija 1244, a to je, kako je rekao, jedino moguće ako bi došlo do novog sukoba. Dodao je da Kurti koristi svaku priliku i na svakom mestu da dođe do povećanja tenzija i da se isprovocira sukob.

Komentarišući Kurtijevu posetu Tetovu, on je ocenio da u ovako turbulentnim vremenima postoji ozbiljna opasnost da se zapali mali požar koji lako može da obuhvati čitav region, upravo zato što neka pitanja nisu rešena.

- Ono na šta Kurti računa je to da bi u sukob bio uključen i NATO, to je strategija i politika. Nije reč samo o Tetovu već su tu velikoalbanske aspiracije, a i mnogo šire i podrazumevaju ne samo delove Albanije, već i delove Grčke i Srbije - rekao je Vuletić.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Ljubomir Marić kaže da je Kurti reprezent velikoalbanske ideje i da je sada izašao iz lokalnog delovanja.

- Ta ideja je ideja Envera Hodže i širi se ka Severnoj Makedoniji. Pre toga je otvorio svoj ogranak u Tirani. Nameće se kao veliki lider Albanaca, koji gura na mala vrata te simbole „velike Albanije“. A problem je što se zločini već godinama dešavaju nad Srbima. Imamo trenutnu situaciju koja je katastrofalna, utamničeni Srbi u kazamatima, u Prištini, teror ne prestaje i sve se dešava pod protektoratom EU. NATO je zadužen za bezbednost, ali zločin nad Srbima i nealbanskim stanovništvom traje - istakao je Marić.

SKANDAL NAD SKANDALIMA

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da je poseta Aljbina Kurtija Tetovu skandal nad skandalima, jer je tamo promovisana ideja „velike Albanije“.

- Ono što se dogodilo u Severnoj Makedoniji, odnosno poseta Kurtija Tetovu je skandal nad skandalima. Tamo je promovisana ideja „velike Albanije“, pokazivani su simboli „velike Albanije“ - rekao je on gostujući na TV Pinku i istakao da je Kurti tamo predstavljen kao premijer svih Albanaca, da je otvarana ulica Adema Demaćija, koji je bio mentor i idol Kurtiju, a proveo je 28 godina na robiji kao velikoalbanski separatista.

- Da Srbija nije toliko vojno snažnija, jača i moćnija u tehnici, znate koliko bi nas puta Kurti napao na svakom delu - naveo je Vučić, i dodao da je Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i bivši predsednik DS-a, lepo primetio da bi Kurti odavno započeo rat da može.

- Ne bi on napadao samo centralnu Srbiju već i Severnu Makedoniju, Crnu Goru, a pitanje je šta bi bilo s Albanijom - naveo je predsednik.

Gradonačelnik Tetova poziva
na ujedinjenje Albanaca

Gradonačelnik Tetova Biljalj Kasami rekao je da se vlast u Severnoj Makedoniji uplašila od poraza na sledećim izborima jer se, kako je kazao, pojavio front ujedinjene albanske opozicije koju podržava Aljbin Kurti.

- Razumemo zabrinutost predsednika i vlade, na šta je, začudo, i Beograd izašao sa podrškom i reakcijama, a znamo da ova politička retorika nema veze sa posetom Aljbina Kurtija, već sa zabrinutošću da se opozicioni Albanci u Republici Severnoj Makedoniji udružuju i broje dane ove vlade kriminala i korupcije - naveo je on i dodao da je dolazak Kurtija bio podjednako „čast“ za Albance Severne Makedonije koliko i za državu Severnu Makedoniju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading