BOGINJE SE ŠIRE, LEKARI U PANICI Srbija na pragu ogromne zaraze, deca ugrožena, roditelji se i dalje igraju životima: Zatvor za antivaksere!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je zvanični stav Srpskog lekarskog društva čiji su članovi očajni jer u 21. veku moraju da se suočavaju sa epidemijom bolesti za koju je efikasan i 100 odsto proveren i bezbedan lek izmišljen još pre više od 50 godina. 

Srpsko lekarsko društvo (SLD) u želji da urazumi nerazumne ili zbunjene roditelje izdalo je saopštenje u kojima ih mole da odvedu svoju decu na vakcinaciju.

„Dragi roditelji, zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina, Srbija se nalazi na pragu epidemije morbila, mumpsa i rubeole! Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije prikrivenih infekcija i bakterijskih superinfekcija. Ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih pet godina. Virus mumpsa takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu, i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji. Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu odgovornost. U skladu s tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine“, istakli su iz SLD.

Ono što je najgore je da po trenutnom zakonu roditelj antivakser koji plati kaznu za nevakcinisanje deteta biva potpuno oslobođen vakcinacije deteta, a tu je i pogrešna praksa da se roditelju kome je izrečena kazna za nevakcinisanje ne može ponovo suditi za isti prekršaj. Ovo su objavili novosadski lekari, stručnjaci i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Vojvodine u godišnjem izveštaju, o zdravstvenom stanju građana Novog Sada.

Inače, obuhvat vakcinacije dece protiv morbila, zaušaka i rubeole (MMR vakcinom) u Novom Sadu je dostigao poražavajuće, rekordno niski i nikada gori nivo za populaciju - samo 24 odsto u 2021. godini, što znači da je tek svako četvrto dete u gradu dobilo ovu vakcinu koja sprečava vraćanje bolesti koje su pobeđene upravo zahvaljujući imunizaciji.

Ova poražavajuća statistika ukazuje na ogroman rizik da će se širiti bolesti za koje postoji vakcina, a prvenstveno je reč o malim boginjama, upozoravali su sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine još u decembru prošle godine.

Povećava se broj zaraženih

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je juče da su male boginje (morbili) potvrđene kod 11 osoba sa teritorije Smedereva, u odnosu na dan ranije kada je bilo devetoro zaraženih. Dvoje dece imaju upalu pluća i nalaze  se u bolnici, a situacija je stabilna.

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac, koji je prijavio epidemiju u Smederevu 12. januara, Alo! nezvanično saznaje da ima još slučajeva za koje se sumnja da su zaraženi malim boginjama i da njihove ekipe na terenu svakodnevno sprovode istraživanja u skladu s pooštrenim merama epidemiološkog nadzora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dobro

19.01.2023 07:23

Kad je to toliko dobro onda ne vidim problem da lekari koji ih preporucuju i drzava svojim potpisom budu garant i preuzmu odgovornost za nezeljena dejstva u bilo kom periodu posle vakcinacije