MALE BOGINJE MOGU IMATI SMRTNI ISHOD! Direktorka Batuta apeluje na roditelje da vakcinišu decu
Foto: Alo/Foto: Alo!

- U ovom trenutku apelujemo na sve roditelje, s obzirom na to da se bolest razvila i da je veoma infektivna, da odu kod pedijatra i da vakcinišu svu decu koja nisu vakcinisana i onu koja su nepotpuno vakcinisana, odnosno iz nekih razloga nisu primila vakcinu pred polazak u školu, odnosno svu decu uzrasta od 12 meseci do 18 godina koja nisu vakcinisana.

Ako se propustio termin , ovo je momenat da se deca zaštite - rekla je Jovanovićeva za Tanjug, i dodala da prema programu obavezne vakcinacije vakcina MMR štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole i da je deo obaveznog programa imunizacije.

- Od ukupnog broja do sada registrovanih slučajeva, sva deca se bolnički leče, a kod dvoje dece je došlo do komplikacija i imaju zapaljenje pluća. Komplikacije mogu biti i veće i može se dogoditi da se bolest završi i sa smrtnim ishodom,  naročito kod dece mlađe od pet godina - upozorila je Verica Jovanović, i podsetila da je 2017/2018. kada je registrovana epidemija malih boginja na teritoriji Srbije, bilo registrovano 5.800 zaraženih, kao i da je bilo 15 smrtnih slučajeva, od čega su četiri bila deca uzrasta mlađeg od pet godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading