BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA ALO! O GORUĆIM TEMAMA U Srbiji neće biti praznih rafova kao u svetu
Foto: Tanjug

 

Iako su zbog rata u Ukrajini poremećeni svetski lanci snabdevanja hranom, Srbija je u dobroj poziciji i građani nemaju nikakvog razloga za brigu, poručio je u intervjuu za „Alo!“ Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede.

- Naša zemlja ima prehrambenu sigurnost i građani to znaju i vide već u najbližoj prodavnici. Naše zalihe, stanje trenutnih useva i očekivani prinosi nadmašuju i po dva puta naše potrebe. Uostalom, vidite i da izvozimo u trenutku kada svi zatvaraju granice.

 

Postoji li neka namirnica sa čijom nestašicom bismo mogli da se suočimo?

- Ne. Sve osnovne životne namirnice su dostupne bez ograničenja. Mi nemamo slike koje viđate po rafovima čak i najvećih evropskih, ali i svetskih sila. Ko bi rekao da će vodeće zemlje Evrope ograničavati prodaju ulja na litar ili dva... to kod nas nećete videti. Za to je zaslužna odgovorna politika koju vode predsednik Srbije i Vlada.

 

Brinu li vas poskupljenja prehrambenih proizvoda? Šta očekujete u narednom periodu?

- Neminovno je da zbog skoka cene energenata i drugih inputa u proizvodnji hrane u svetu, dođe i do uticaja na cene u Srbiji. Mi smo zbog naših građana ograničili cene za osnovne životne namirnice, ali je rast cena kod drugih proizvoda i dalje na prihvatljivom nivou i daleko manji nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Kod nas nijedna vrsta hleba, ni one kojima cene nisu zamrznute, ne košta pet evra kao kod nekih. Za ostale namirnice da i ne govorim. Za naredni period teško je izneti tačne procene, sve zavisi koliko se trenutna situacija oko Ukrajine bude zaoštravala i koliko dugo bude trajala. Jedno je ipak sigurno, mi nećemo dozvoliti da građani budu izloženi lošim scenarijima ni drastičnim poskupljenjima. To će uvek biti daleko manje promene nego bilo gde u Evropi i svetu.

 

Po ko zna koji put Srbija se pokazala kao dobar komšija isporučujući osnovne namirnice okolnim zemljama. Da li vas zaboli kad nakon toga, umesto zahvalnosti, stignu napadi?

- Svakog odgovornog čoveka sa dobrim namerama i te kako boli kada neko njegovu otvorenost i iskrenost nipodaštava. Posebno, kada smo kao država imali puno pravo da samo gledamo sebe i da prema drugima budemo striktno službeni. Da hranu prodajemo zemljama koje su nudile i tada i sada daleko veću cenu nego svi naši susedi, kada su nam pored cene nudili i kontrausluge za izvoz naših strateških proizvoda, koji sada trpe zbog sukoba. Ne, mi smo se ipak zahvalili i ostali pri stavu da se isključivo pomogne prvo komšijama, pa tek u zavisnosti od dalje situacije u svetu razmotre i druge ponude. Na sreću, ti napadi dolaze samo od pojedinaca koji nikad nisu ni želeli dobre odnose u regionu, niti su želeli njegovo jačanje. To su marginalne grupe, većina građana svuda želi saradnju i dobre odnose među nama. Žele zajednički ekonomski rast, ne svađe. Ti pojedinci su za mene prošlost, neka tamo i ostanu ako ne znaju bolje.

 

Predsednik Vučić je imao zamerki po pitanju skladištenja i čuvanja robe u robnim rezervama. Šta su bili problemi i kakva je sada situacija?

- Alavost pojedinaca i njihova potreba da zbog novca ugroze celu državu. To je jednostavno kao i kod svakog kriminalca. Njega patriotizam ne zanima, već samo da otme šta može. Država, to je sada valjda jasno, nikada neće dozvoliti ništa slično. Pohapšeni su svi osumnjičeni koji su proneverili čuvanje državnih zaliha pšenice i kukuruza, ali ni te količine nisu mogle da poremete sistem. Ponavljam, Srbija proizvodi nekoliko puta više žitarica od toga koliko nam treba. Imamo i za izvoz i za nas, bez brige.

 

Kada očekujete formiranje nove vlade? Mislite li da ćete biti u njoj i na kom mestu?

- Tokom leta, verovatno će biti i ponavljanja izbora na nekim mestima, ali će svakako u zakonskom roku biti formirana. O mom mestu nikada nisam razmišljao ni pre, tako da ni sada nema razloga za drugačije ponašanje. Zna se ko o tome treba da misli i odlučuje. Stranka i njen predsednik. To svakako nisam ja.

 

Kako biste ocenili rad ove Vlade? S kim ste najbolje sarađivali?

- Vlada je pokazala sposobnost i jedinstvo da u izuzetno izazovnim vremenima sačuva građane od velike krize sa kojom se, nažalost, suočava dobar deo sveta. Naravno da ima mesta za bolje rezultate, ali mi nismo izolovano ostrvo, pa da na nas ne utiču tektonski poremećaji koji se dešavaju u svetu. S druge strane, agrar dobija sve važnije mesto iz godine u godinu, nevezano s trenutnom situacijom. Izborili smo se za najveći budžet ikada. Reč je o 500 miliona evra namenjenih za subvencije poljoprivrednicima. To je svakako rezultat dobre saradnje s premijerkom i ministrom finansija.

 

Lako je dobacivati iz ćoška

Vučić je najavio da će povodom izazova sa kojima se suočava Srbija pozvati na konsultacije sve relevantne političke faktore u zemlji. Neki su to dočekali na nož. Kako vi na to gledate?

- Oni koji nemaju politiku, a ni hrabrosti svakako, oni glavom bez obzira beže od bilo kakve odluke, od bilo kakvog zauzimanja stava. Zašto? Pa zato što kada bi seli za sto, tek tada bi se videlo koliko ništa ne znaju, niti razumeju gde se Srbija danas nalazi. Lako je iz ćoška dobacivati. Bez odgovornosti za izrečeno, bez griže savesti za neučinjeno. Nema veze, građani sve vide mnogo bolje nego svi mi zajedno. Zato su ti koji odbacuju poziv na zajedništvo, i to u najtežim vremenima, tamo gde im je i mesto. Na samoj margini. Ne znam gde misle da im je politička budućnost sa takvim delovanjem. Nije sigurno uz većinu građana Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading