MINISTAR SELAKOVIĆ U POSETI AFRICI Ekvatorijalna Gvineja podržava Srbiju u najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju
Ministarstvo spoljnih poslova

Selaković je, u obraćanju novinarima posle sastanka, rekao da je danas istorijski dan za odnose dveju zemalja, jer je prvi put jedan ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Ekvatorijalnoj Gvineji.

„Danas smo potpisali mnogo važnih i korisnih sporazuma za naše dve zemlje i ovo je samo početak naše dobre saradnje. Mi smo prijateljske zemlje i nije reč samo o formalnom prijateljstvu. Ekvatorijalna Gvineja podržava Srbiju u najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, a to je očuvanje našeg državnog integriteta i suvereniteta“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je poručio da narod Ekvatorijalne Gvineje u Srbiji ima pouzdanog prijatelja, i izrazio uverenje da će dve zemlje saradnjom, razmenom iskustava i unapređenjem ekonomske i trgovinske razmene imati obostranu korist, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prošle godine su, kako je podsetio ministar Selaković, dve države podigle nivo ekonomske saradnje i to treba da nastave da čine, ali i da sarađuju na svim drugim poljima. 

„To znači da se ne podržavamo samo formalno, već da ta saradnja ima efektivan značaj, da se međusobno podržavamo u međunarodnim forumima, u međunarodnim organizacijama, u stvarima od multilateralnog značaja ali i u stvarima od bilateralnog interesa“, rekao je Selaković.

SELAKOVIĆ PRENEO ESKOBARU I LAJČAKU: Priština ni posle 9 godina nije ispunila obavezu iz Briselskog sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština

Ministar Selaković je, takođe, istakao značaj podizanja nivoa diplomatske saradnje, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede, i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Srbija u prilici da prijateljskom narodu Ekvatorijalne Gvineje pomogne sa 30.000 doza antikovid vakcina.

Dvojica ministara danas su potpisali niz međudržavnih sporazuma: Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazum o prijateljstvu i saradnji dve vlade, Memorandum o saradnji protokola dva ministarstva spoljnih poslova, Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama, Ugovor o donaciji vakcina protiv virusa korona i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede. 

Ministar Selaković će se danas u Ekvatorijalnoj Gvineji sastati i sa predsednikom Teodorom Objangom Ngemom Mbasogom i potpredsednikom Teodorom Ngemom Objangom Mangueom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading