pristina
Foto: EPA/Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

On je ponovio zahtev da se primena odluke u vezi sa platnim prometom odloži.

"Smatrao sam važnim da iskoristim ovu priliku da osiguram da nema nesporazuma oko zabrinutosti SAD u vezi sa primenom uredbe CBK. Poruka pomoćnika državnog sekretara SAD Džejmsa O'Brajena početkom nedelje je bila jasna, moja poruka je bila jasna, i poruka ambasadorke SAD pri UN je bila jasna. SAD su veoma zabrinute načinom na koji je primenjena uredba CBK. Tu zabrinutost smo izneli javno, kao i privatno“, istakao je Hovenijer u izjavi novinarima.

Naglasio je da se SAD ne mešaju u to kako tzv. Kosovo reguliše svoj finansijski sektor, niti koje mere preduzima za smanjenje rizika od finansijskog kriminala, kao ni u Ustav Kosova ili autoritet CBK.

"Ali, mi smo u više navrata pozivali vladu da odloži primenu uredbe, jer je potrebno mnogo pripremnog rada kako bi se spečile posledice po pogođeno stanovništvo. Posebno smo tražili dve stvari. Jedna je da je potrebno da postoji procedura koja bi omogućila Srbiji da transferiše fondove u skladu sa uredbom CBK i poštovanje evropskih standarda. Za uspostavljanje takvih procedura potrebno je razgovarati u okviru dijaloga. Pozivamo tzv. Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju oko toga. Do tada je neophodno da se nađu prelazna rešenja koja bi omogućila Srbiji da nastavi da osigurava fondove za socijalne usluge, kao što su penzije, pomoć samohranim roditeljima, socijalna pomoć, zdravstvo i obrazovni sistem. Do sada nije bilo napora da se to učini”, rekao je Hovenijer.

Istakao je da sa žaljenjem mora da ukaže na ton kojim je O’Brajen govorio o odnosu sa tzv. Kosovom.

„On je pozvao tzv. Kosovo na partnerstvo po ovom pitanju, izrazio je žaljenje što Kurtijeva vlada nije odgovorila na zahteve i zabrinutost SAD. Stavio je do znanja da Kurti, ako i dalje SAD ne bude tretirao kao partnera, dovodi u pitanje koliko Vašington ovu vladu može smatrati partnerom“, naveo je američki ambasador.

Primetio je da su nakon poruka O’Brajena, usledile ocene da partnerstvo nije narušeno i da takve poruke ne odgovaraju pravom stanju, što, kaže, nije tačno.

„To nije slučaj. Kao što je rekao O’Brajen, ova situacija već je uticala na kvalitet partnerstva dve vlade. Svi koji govore suprotno loše tumače ono što smo rekli. Mi smo tražili da se nađu načini da se omogući pomoć pogođenom stanovništvu”, poručio je Hovenijer.

Ukazao je da Srbija mora biti uključena u pronalaženje rešenja, a to se može samo u okviru dijaloga pod posredovanjem EU.

“To smo rekli mi, rekla je i EU, kao i mnoštvo članica Saveta bezbednosti UN. Moja vlada je bila jasna, tražili smo odlaganje primene uredbe i to je naš stav. Nadam se da će kosovska vlada uzeti u obzir naš zahtev“, ponovio je Hovenijer.

Upitan za moguće posledice, Hovenijer je rekao da je takvo pitanje postavljeno i juče portparolu Stejt departmenta, koji je rekao da nije u poziciji da govori o specifičnim merama, kao što ni on to danas ne može učiniti.

"Ali, O’Brajen je rekao da se nadao da će se Kurti angažovati kao partner da rešimo to pitanje zajedno, i da neće preduzimati jednostrane akcije. Mi smo zabrinuti, ne bih rekao i frustrirani, što to nije učinio. Veoma je retko u Savetu bezbednosti UN da američki predtsavnik kritikuje stvari koje čini vlada Kosova, a to je sada učinjeno. Retko je za pomoćnika državnog sekretara da kritikuje tzv. Kosovo”, dodao je ambasador.

Hovenijer je ukazao da O’Brajen ima veoma važnu funkciju.

"Kada se pregovaralo o Dejtonskom sporazumu u ime SAD to je činio Ričard Holbruk, a on je tada imao funkciju koju sada zauzima O Brajen. On je šef Gabrijela Eskobara i moj šef. Kada on u intervjuu upotrebljava takav ton sa takvim sadržajem onda je to retkost i reflektuje problem“, naglasio je.

Izrazio je nadu da će se okolnosti promeniti.

Hovenijer je naveo i da su Sjedinjene Države privržene građanima Kosova, te da očekuje da prisustvuje proslavi godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, kako bi zajedno obeležili sve što je do danas urađeno.

Podsetio je da zahtev za odlaganjem primene uredbe CBK nije samo zahtev Amerike, već svih zemalja na koje se tzv. Kosovo oslanja u evro-atlantskim integracijama, i pristupanju međunarodnim organizacijama, kao i da su sve izrazile iskrenu zabrinutost.

"Nije pametno da vlada ne odgovara na tu zabrinutost, što je sada slučaj”, zaključio je Hovenijer.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading