Petković sa načelnikom Odeljenja MSP Turske razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/Tanjug

Petković je istakao da ohrabruje činjenica da se prvi put u poslednjih nekoliko godina razgovaralo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, što prištinska strana i dalje uporno odbija, a bez čega se u pregovorima ne može krenuti dalje.

U razgovoru je bilo reči i o jednostranoj odluci Prištine da održi lokalne izbore za četiri opštine na severu Kosova i Metohije, na kojima Srbi neće učestvovati s obzirom na to da je formiranje ZSO apsolutni preduslov za povratak Srba u institucije.

Petković je sagovorniku preneo da je reč o nelegalnim i nelegitimnim izborima i da Aljbin Kurti nasilnim putem želi da postane faktički gradonačelnik u sve četiri opštine na severu KiM, a uz pomoć dva odsto albanskog stanovništva na severu.

Petković sa načelnikom Odeljenja MSP Turske razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine

Tanjug

 

Sagovornici su razgovarali i o sveukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, pri čemu je direktor Kancelarije za KiM ukazao na više od 320 etnički motivisanih napada na Srbe, podsetivši na nedavni napad na taksistu Milana Jovanovića, koga je ranio pripadnik Kosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da negira.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da je Beograd iskreno zainteresovan za stvaranje uslova koji bi doneli trajnu stabilnost i mir u regionu, što je i istorijska obaveza obe strane, u interesu budućih generacija.

Naglasivši da je uloga Turske veoma bitna u dijalogu Beograda i Prištine, Petković je zaključio da postoji izuzetna saradnja naše dve zemlje, što je velika zasluga predsednika Vučića i Erdogana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading