"KURTI ZAVRŠIO U POLITIČKOM KONTEJNERU" Petković: Na severu KiM izlaznost 3,47 odsto (VIDEO)
Foto: Tanjug/Tanjug

Petković se u obratio o rezultatima Kurtijevih izbora.

- Od ukunog broja 45.095 birača na severu KiM, na njih je ukupno izašlo 1566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti. Dakle, 3,47 odsto glasova. Kada ih uporedimo sa 2021. godinom videćemo da je te godine za Srpsku listu glasalo 10,833 birača, bilo je tada 1,056 albanskih glasova - naveo je Petković.

Petković je dodao da srpski narod ne želi da izađe na ove izbore jer se mnogo toga desilo što je uticalo na njihov opstanak i kada je reč o formiranju ZSO i zaustavljanje registracija sa KM oznakama, kao i hapšenje Srba od strane kosovske policije.

On je rekao da je dan izbora protekao mirno i da nije bilo incidenata uprkos najavama tzv. prištinskih vlasti.

- Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a ispostavilo se da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Što više Priština želi da porobi srpski narod, jača njihova želja za borbu. Samo 13 lica srpske nacionalnosti izašlo je na izbore, ceo narod se ujedinio i bojkotovao i time pružio podršku Aleksandru Vučiću. Pokazalo se da su srpski narod i Srpska lista jedno - naglasio je Petković.

Petković je naglasio da je bez Srba i Beograda je nemoguća normalizacija odnosa, a ona mora da bude u skladu sa svim prethodno dogovorenim sporazumima, te da se traži samo ono što je potpisano.

- Sadašnji rezultat je pokazao da Srbi na KiM žele Zajednicu srpskih opština, veruju Vučiću i gledaju u pravcu Beograda - rekao je.

Podsetimo, u četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka. Biračka mesta zatvaraju se u 19 časova, a izlaznost do 15 sati iznosi 2,4 odsto.

Od 10 kandidata koliko je prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan dolazi iz srpske zajednice, u pitanju je Slađana Pantović, kandidatkinja za predsednicu opštine Zvečan.

Srpska lista koja je do sada osvajala najveće poverenje građana na Kosovu i Metohiji odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer se uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra napustili kosovske institucije nisu ispunili, a oni su formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje Specijalnih jedinica Policije Kosova sa severa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading