KURTI SE HVATA ZA SLAMKU Šlihta se Britancima, pokušava da se domogne Interpola!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Kurti od zvaničnog Londona, prema nekim informacijama, očekuje da nastavi da mu "drži stranu" u insistiranju da Zajednica srpskih opština ne bude uslov za početak pregovora o evropskom planu o KiM, već da se formira nakon dogovora o međusobnom priznavanju sa Beogradom, kao i da podrži Prištinu u pokušaju da postane član pojedinih međunarodnih organizacija.

Naime, nakon što su prethodnih nedelja sve članice Kvinte, osim Velike Britanije, spustile rampu za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, Kurti je sada napore ponovo usmerio ka "uguravanju" lažne države u Interpol.

Aktivisti NVO brišu tragove srpskog identiteta kako bi "zaštitili svoju decu" - Alo.rs

On se tako na marginama upravo održane Minhenske konferencije o bezbednosti sastao sa izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i generalnim sekretarom Interpola Jirgenom Štokom.

Sastanci su bili odvojeni, ali je ključna tema, prema tvrdnjama iz diplomatskih izbora, bila ista - procena da li je i kada vreme da Priština ponovo aplicira za stolicu u Interpolu.

Privremene institucije u Prištini do sada su četiri puta podnosile zahtev za članstvo u Interpolu - 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. godine prijava je podneta, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu. Prijavu nisu podneli 2021, a prošle godine Kurti je odustao od slanja zahteva jer mu je iz diplomatskih krugova sugerisano da ne može da obezbedi potrebnu većinu za prijem i da će doživeti debakl na Generalnoj skupštini koja je u oktobru održana u Nju Delhiju.

Kako je juče saopšteno iz kabineta Kurtija, on je generalnog sekretara Interpola Štoka informisao o "uspesima koji su postignuti u borbi protiv kriminalnih grupa i organizovanog kriminala u poslednje dve godine i o saradnji sa partnerskim zemljama i organizacijama u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala".

Teme razgovora Kurtija i Piča bili su saradnja, posebno u oblasti bezbednosti, regionalna dešavanja i izazovi. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading