"Iznenadilo me ponašanje Erdogana"
Tanjug/Ap

 

Ističe i da su se mnoge evropske zemlje uključile u tzv. proksi rat, šalju naoružanje u Ukrajinu, dobrovoljce i da to nije dobro jer može da rasplamsa sukobe.

Ocenjuje i da je jedan od interesa SAD-a i da se Srbija maksimalno okrene protiv Rusije.

Milovan Drecun je istakao da ne treba jednostrano posmatrati situaciju bez obzira na to ko je započeo sukobe i ukazao da je i 140.000 ljudi iz Luganjska prešlo u Rusiju, jer ukrajinske snage otvaraju neselektivnu vatru na to područje.

Smatra da pitanje, da li će se sukobi brzo završiti, zavisi od toga kakve je ciljeve definisala ruska vojna komanda. Denacifikacija je, kaže Drecun jasna, uništiti jedinice koje deluju sa nacističkom ideologijom, kao što je bataljon Azov, desni sektor i mnogi drugi.

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

 

 

Međutim, kada je u pitanju demilitarizacija, navodi da tu nije objašnjeno šta je cilj, i da ne može tako velika zemlja ostati bez vojske i da je i pitanje, dokle će moći da pruža otpor.

Istakao je da Rusija primenjuje prvi put viđenu taktiku, a to je formiranje potpuno autonomnih vojnih kolona koje sa sobom imaju i bolnice i radionice za popravku i koje nastupaju samostalno uz upotrebu vazdušnih desanata, dakle uz upotrebu avijacije i helikoptera i za njima tek idu oklopne mehanizovane jedinice.

Dodaje i da deluju na način da se izbegnu velike žrtve

Međutim, pitanje je, kaže Drecun i da li će se Rusija ići na zapad na ukrajinske granice da se spoji sa svojim mirovnim kontingentom u Prijednostrovlju.

"Meni se čini da je ovo faza kada rusko političko rukovodstvo pokušava da natera ukrajinsko da se postigne sporazum. Ako se ne postigne sporazum ovih dana o obustavljanju dejstava onda ćemo imati intentziviranje i mnogo masovnije borbe," ocenjuje Drecun.

Shuterstoock

 

 

EU se uključila u proksi rat

Ističe i da su se mnoge evropske zemlje uključile u tzv. proksi rat, šalju naoružanje u Ukrajinu, dobrovoljce a to je, rat preko posrednika.

"EU je sada promenila karakter i iz klasične organizacije koja se zalagala za mirno rešavanje sporova, sada se uključila u vojno rešavanja spora između Rusije i Ukrajine i to je taj proksi rat u koji se ona uključila. Mislim da to nije dobro i da to može dalje da rasplamsava sukobe", upozorio je Drecu.

Objašnjava da uvek zavisi sve od toga šta će se desiti na vojnom planu, strana koja bude poražena na tom planu, traži što je moguće pre da se postigne odgovarajući sporazum.

"Zavisi od rezultata koji su postignu i od političke spremnosti Ukrajine koju SAD guraju u usporavanje pregovora sa Rusijom", ukazao je on.

Foto: EPA

 

 

Pritisci na Srbiju

Za nas je, smatra Drecun, ključno kako će se odvijati situacija na planu velikih sila. Formalno nije moguće isključiti Rusiju iz UN, jer bi morala imati preporuku SB a to znači saglasnost svih stalnih članica

Misli da će SAD nastojati da iskoriste situaciju za realizaciju svojih interesa a jedan od njih je i da se Srbija maksimalno okrene protiv Rusije.

Nije ga iznenadila podrška Turske tzv. Kosovu za prijem u NATO, ali ga iznenađuje politički neracionalno ponašanje Erdogana, jer, kako je rekao, on ipak ima dovoljno političkog iskustva.

"Preživeo je i onaj pokušaj državnog udara. Sada kada pokušava da gradi jedno stabilno partnerstvo sa Srbijom, Turska ima balkanske aspiracije, da Turska ide jednim drugim putem iako zna da formalno teritorija koja sebe naziva državo ne može da bude primljena u NATO jer nije članica UN, to je ključna stvar", naglasio je Drecun.

Foto: Shutterstock

 

 

Misli da nije realno da tzv. Kosovo preko NATO-a dođe do UN i to su, smatra nastojanja Prištine da stvori lažnu sliku da je ta teritorija ugrožena od strane Srbije i da se sprema nekakva agresija i vojno rešenje Kosmeta u uslovima kada Priština blokira poptuno dijalog.

Tom pričom, prema oceni Drecuna zapravo Priština maskira svoje pripreme za nasilne akcije na severu Kosmeta.

"Uvek ima različitih ideja kako da se kažnjava Srbija kao da od Srbije zavisi sukob Rusije i Ukrajine", zaključio je Drecun.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zahvalnost

03.03.2022 23:29

To ponasanje je zahvalnost Putinu i Vucicu sto su mu spasili zivot. Uvek sam cenila humanost i dobrotu, ali izgleda da te stvari neki ne zasluzuju.