Motocikl motor
Profimedia
Motocikl motor

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Izmena u zakonu je omogućila da vlasnici ili korisnici motocikala registraciju dobiju na period koji ne može biti kraći od jednog meseca, a vozači su dužni da vrate registarske tablice u roku od godinu dana od dana isteka važenja registracione nalepnice.

"Bajkeri" su se do sada žalili da plaćaju registraciju za celu godinu, a voze motore svega nekoliko meseci godišnje, najviše u letnjim mesecima.

Kako kažu u MUP-u, novina se odnosi na vozila od istorijskog značaja (oldtajmere), motorna i priključna vozila koja nisu prvenstveno namenjena za učestvovanje u saobraćaju, kao što su pčelarska vozila, mopedi, motocikli, laki i teški četvorocikli...

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da ova novina zaživi, kažu da će "primena navedenih odredaba početi nakon neophodnih izmena u softveru za registraciju vozila".

Troškovi koji se plaćaju prilikom registracije vozila, navode, zavisiće od vrste registracije kao i vozila.

"Za motocikle i teške tricikle, prilikom upisa vozila u jedinstveni registar kao i prilikom produženja registracije vozila, pored ostalih naknada, plaća se porez na upotrebu motornih vozila za period od jedne godine u iznosima propisanim Zakonom o porezima na upotrebu, držanje, i nošenje dobara čiji je predlagač Ministarstvo finansija", kažu u MUP.

Napominju da se prilikom upisa u jedinstveni registar i produženje registracije za motocikle plaća komunalna taksa za držanje vozila čiju visinu propisuju opštine u Srbiji svojim odlukama i to na period od godinu dana.

Za mopede, lake tricikle, lake četvorocikle i otvorene teške četvorocikle, prilikom upisa u jedinstveni registar vozila i produženja registracije, kažu, ne plaća se porez na upotrebu motornih vozila i komunalna taksa za držanje vozila.

Komentari (5)

XXL

05.04.2018 19:56

Samo daj pare pa vozi ...

XL

05.04.2018 23:55

@XXL - Sta su oni dobro doneli ovom napacenom narodu? Samo prokletinje razmisljaju kako da otmu sto vise para.

Joca

05.04.2018 22:03

Upravo porez na upotrebu vozila je posle osiguranja najveca stavka, a to ce i po novom biti jer se nisu odrekli od punog iznosa. Koja je svrha uopste ove izmene? Godisnja registracija motocikla mi je oko 18000 dinara, kolika ce biti polugodisnja? 17000?

ja

06.04.2018 09:39

@Joca - Umesto da podignu cenu jer divljate po gradu i ugrozavate sve oni Vam smanjuju Strasno bre

Aha

06.04.2018 09:49

Ma fora bre gde ce oni tek tako da se odreknu para verovatno bice sve isto ce se placati a skratice registracuju :)jeftinije nece biti sigurno moraju glavonje da se namire crkli dabogda