sminka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana mlada studentkinja postavila je pitanje u grupi za pravne savete na Fejsbuku: „Da li može dm da me tuži ukoliko kradem do 5.000  din, pošto su me jednom uhavtili, mene i drugarici, ali nisu nam ništa uradili, samo nas slikali“.

Mnogi su joj napisali da je to krađa i da je lopov – lopov, jedna korisnica joj je objasnila da je „povratnik na delu“ i ako nije osuđivana mogla bi da doboje uslovnu kaznu, na šta se mlada kradljivica našla prozvanom!

- Razočarana sam, Samo sam pitala ono za „dm“ i krađu, a opleli ste me kao da sam jedina i kao da sam najgora i koja krade šminku, skupi šampon, skupu pastu za zube.... Ocrnili ste me na najgori način. A ne znate situaciju, mene, da sam samostalna, studiram, radim, sama sebi plaćam sve (kirija i sve to) a šminka je preskupa, a pri tom imam 20 godina i nemam ničiju podrsku u bilo kojem smislu (i ne mislim na podrsku za krađu) – požalila se ona, a ljudi su na to reagovali još žešće.

„Hajd što si razočarana, al što si poremećena to je druga stvar. Pričas o krađi kao da je to najnormalnija stvar.. Uđes i poslužiš se... Možda neke majke koje tu rade i ostave decu kod kuće moraju tu štetu od svoje, ne baš tako pohvalne plate, da nadoknade“, jedan je od komentara, a drugi je bio: „Znaš koliko ima gladnih ili bosih pa ne kradu hranu ili odeću/obuću“.

studentkinja krađa

Foto Fejsbuk/printskrin

 

Iako su je mnogi, kako kažu, „razapeli s pravom“, bilo je i onih koji su pokazali razumevanje za situaciju u kojoj se devojka nalazi i pokušali da krađu opravdaju njenom mladošču.

-  lada si i zato je oprošteno, svi mi, hteli priznati ili ne, dok smo bili mladi neku suludu ideju smo realizovali, kako ko. Zato ne treba ponavljati lošu naviku, vež se truditi i pretvarati je u dobru naviku, znam da treba mnogo energije ali svaki trud se isplati – savetovali su je.

Ipak, da li je moranje biti našminkan, upitali su je.

- Što moraš da se šminkaš? Digni zadnjicu kao i drugi pa zaradi za šminku. Sramota! – jedan je od konkretnih saveta.

- Tvoje je da se školuješ i da radiš a šminkanje nije pod moranje. Da li zbog tog tvog takvog razmišljanja moraš biti i lopov, da si obeležena i da ti se svi smeju – napisao je jedan od čalnova grupe i poručio joj da ako je hrabra da krade, onde treba da bude hrabra i da se krije, već da stane imenom i prezimom pred javnost.

Prema zakonu, krađa do 5.000 dinara spada u sitne krađe - ako vrednost ukradene stvari ne prelazi iznos od pet hiljada dinara, a učinilac je išao za tim da pribavi malu imovinsku korist, takva krađa će se smatrati sitnom krađom.

„Krivično delo krađa prema Krivičnom zakoniku RS čini onaj ko tuđu pokretnu stvar oduzme drugom u nameri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist. Krađa će postojati kada vrednost ukradene stvari prelazi iznos od pet hiljada dinara. Pored toga krađa će postojati i kada vrednost ukradene stvari ne prelazi iznos od pet hiljada dinara, ali učinilac nije išao za tim da pribavi malu imovinsku korist, kaže zakon i dodaje da „za razlikovanje krađe i sitne krađe nije bitna samo vrednost ukradene stvari već i namera učinioca“. Ako se iz objektivnih okolnosti u konkretnom slučaju zaključuje da učinilac nije išao za tim da pribavi malu protivpravnu imovinsku korist radi će se o krivičnom delu krađa čak i kada iznos ukradene stvari ne prelazi pet hiljada dinara.

U slučaju da je počinilac uhvaćen nekoliko puta, više sitnih krađa mogu se pravno kvalifikovati i kao jedno produženo krivično delo krađa, pa bi odgovor na pitanje ove devojke da li može biti tužena za svoja dela bio - da.

- Već u pitanju „da li mogu da me tuže“ vidimo da postoji zabluda jer dotična smatra da, ukoliko otuđi iznos manji od 5.000 dinara, to ne predstavlja krivičnu odgovornost. Krivični zakonik Republike Srbije propisuje u svom članu 210 krivično delo sitne krađe, za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci. Prema Krivičnom zakoniku postoji krivična odgovornost za krivično delo sitne krađe, ali se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi, ukoliko je šteta pričinjena na račun privatne imovine – objasnio je za Alo! advokar Đorđe Dimić.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading