RATNO VAZDUHOPLOVSTVO SRBIJE JOŠ JAČE Stižu novi helikopteri H145M
Foto: Youtube/Printscreen

Juče se na sajtu za praćenje letova Flajtradar24 mogao pratiti let helikoptera nemačke registracije D-HADQ koji je juče oko 13:15 poleteo iz austrijskog grada Grac i kome je krajnja destinacija biti vojni aerodrom u Batajnici i time je isporučen prvi helikopter H145M dok je isporuka drugog helikoptera ovog tipa zakazana za sledeću nedelju.

Ovom isporukom je započelo dopremanje svih deset naručenih helikoptera H145M nove verzije BK.117D3m koja će se završiti do kraja ove godine.

Prvo je početkom novembra prošle godine stigao helikopter H145M sa evidencijskim brojem 14506, na kome je u Srbiji ispitivan sistem za upravljanje vatrom HForce3 kao i naoružanje koje podržava ovaj oružni sistem, a koji je vraćen u Nemačku polovinom decembra.

Do danas je u Nemačkoj u krugu Erbasove fabrike u Donevortu, primećeno šest helikoptera H145M namanjenih srpskom Ratnom Vazduhoplovstvu nove varijante BK.117D3m od kojih će tri biti naoružana, dva helikoptera će biti namenjeni za traganje i spasavanje, kao i jedan H145M koji će biti u konfiguraciji za prevoz VIP osoba. 

Ove helikoptere će koristiti 890. mešovita helikopterska eskadrila “Pegazi” koja je stacionirana na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici. 

Do sada je pet helikoptera koje su isporučeni 2019. godine, koristila 119. mešovita helikopterska eskadrila “Zmajevi”, 98. vazduhoplovne brigade na aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading