Vojska Srbije
Foto: Tanjug/Tanjug/Vladimir Pori

"Da biste bili vojno neutralni, morate imati snagu na osnovu koje bi vas druge države i savezi priznali kao vojno neutralnu zemlju.Vojna neutralnost ima tri stuba jaku privredu, jaku diplomatiju i jaku odbranu.", tvrdi Stupar.

Koncept totalne odbrane produkt je vojne neutralnosti i vojnopolitičkog položaja Srbije. 

Ne postoji neutralna zemlja u svetu u kojoj se koncept totalne odbrane razvija, a da nema obaveznog služenja vojnog roka.

Prema Stuparevim rečima, koncept totalne odbrane podrazumeva da svi subjekti države i društva do pojedinca, imaju zadatke u odbrani zemlje. 

Za te zadatke svi moraju da prođu obuku i zato je koncept totalne odbrane usko povezan sa obaveznim služenjem vojnog roka jer pravi široku bazu obučenih ljudi za odbranu zemlje.

Prema predlogu, obuka regruta trajala bi oko tri meseca, odnosno dvanaest nedelja, šest nedelja bi se izvodila opšta, odnosno pešadijska obuka, gde bi se građani osposobljavali za nošenje lične opreme, održavanje, rasklapanje i gađanje iz ličnog naoružanja, kao i za taktičke radnje pojedinca u odbrani i napadu. 

U tom periodu bi se sticala i teorijska znanja u koja su veterani uključili i teoriju o državi.

- Četiri nedelje dali bismo za specijalističku obuku, gde se, sada već vojnik obučava za određenu specijalnost, radno mesto, kako se to kaže u civilstvu, na konkretnom sredstvu, oruđu ono što bi on radio u okviru odeljenja. Zadnje dve nedelje vrši se obuka jedinice, gde se vojnici obučavaju u postupcima posluge, borbene grupe i odeljenja. I time bi bila završena obuka za osposobljavanje - rekao je Stupar.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading