slava
Foto: Shutterstock

Ona je tradicionalni srpski običaj i takođe prvo nematerijalno dobro iz Srbije uvršteno na UNESCO listu kulturne baštine.

Kult slave je jedinstven među Srbima, ne samo na ovim prostorima nego i u svetu. Rasprostranjena je, osim u našoj zemlji, i u regionu i dijaspori, tamo gde ima pravoslavnih Srba. Prenosi s generacije na generaciju vekovima i svaka porodica ima svog zaštitnika, svoje krsno ime.

Pagansko nasleđe

Ako smo dobili slavu koju slavimo - zašto neka porodica slavi baš tog sveca?

Ova priča seže daleko unazad, u doba pre pojave hrišćanstva na ovim prostorima, kada je naš narod bio paganski. Porodice su i tada odavale počast precima i proslavljale svoje zaštitnike, ali paganske bogove. I s dolaskom hrišćanstva ti duboko ukorenjeni običaji i verovanja su manje ili više opstajali, te se desilo svojevrsno sažimanje.

Predanje kaže da se Sveti Sava potrudio da donese kult slave među narod tako što je, kad bi čuo da je nekoj porodici zaštitnik bog Perun, dodeljivao joj hrišćanskog svetitelja Iliju Gromovnika; kad bi čuo da je u pitanju porodica putnika, njoj je davan Sveti Nikola, a ako je porodica slavila nekog čuvara zdravlja, davali bi joj svece Kozmu i Damjana ili Svetog Pantelejmona.

Istakao je kako je taj san za njega bio potvrda da je muž glava i da oboje treba da znaju za to.

Tako se slava dalje ukorenjivala kao kult i nastavljala, uz posvećenost svecu, da predstavlja i odavanje časti precima.

Kasnije slava se vezivala i za porodično prezime, te se tako danas poreklo unazad može pratiti i preko slave jer je ona jedan od čvršćih putokaza u porodičnom stablu. Jednostavno, slava je toliko utkana u naš identitet da se u porodici uglavnom ništa ne menja. Prenose se kroz vekove sa oca na sina.

Kad se slava menja?

Ipak, u nekim retkim slučajevima porodica slavu promeni.

To se dešavalo ranije u vreme krvne osvete, posebno na prostorima KiM, BiH, Crne Gore. Tada bi porodica bežeći promenila i prezime i slavu da si se sačuvali budući naraštaji.

Dešavalo se i da se slava menja ako se porodica preseli na neko drugo imanje. Recimo, na imanju starijeg preminulog strica od dva brata jedan nastavlja da slavi porodičnu slavu, a drugi uzima slavu tog strica koji nema naslednika. tako se čuvaju obe slave.

A, šta ukoliko se u nekoj porodici prethodnih decenija nije slavila slava, recimo otac i deda nisu to radili, a naslednik danas želi?

Tada se gleda šta su preci slavili i naslednik preuzima tu slavu. Oni koji iz nekog razloga ne znaju svoje poreklo u dogovoru sa svojim parohijanom treba da izaberu sveca kojeg će da slavi.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading