štednja struje
Foto: Alo/Profimedia

Ipak, u zimskoj sezoni to im nikako nije polazilo za rukom. Iako su probali sve vidove štednje, rezultati su bili kratkog daha.

Sve dok jednog dana Jeleni Marković komšinica nije ispričala da postoji način da smanji račune, a da ima veći komfor, ali i da ona i njena deca dišu mnogo čistiji vazduh. 

Rekla joj je da može da iskoristi subvenciju države za energetsku efikasnost tako što će da izoluje svoj dom, a time i sačuva kućni budžet, kao i čist vazduh u svom rodnom gradu. 

štednja struje promo letak

Promo

 

 

Taksativno joj je nabrojala šta sve može da "sreže" njene račune, što je za Markoviće verovatno posle godina problema bilo veoma bitno.

- Komšinica Slavica mi je rekla da solarni paneli od 6kw mogu nadomestiti potrošnju domaćinstva termoizolacija krova - i da to pravi uštedu od oko 25%. Predložila mi je i zamenu ložišta - i to je ušteda oko 30%. Kaže, termoizolacija zidova - donosi takođe uštedu oko 30%, a ugradnja toplotne pumpe je ušteda oko 70%. Predložila mi je i zamenu stolarije koja igra ključnu ulogu, a koja donosi uštedu oko 20%.

- Kaže, sve je to moguće, samo je potrebno da se prijavimo i dobićemo šansu da imamo manje račune i veći komfor. 

Dala joj je i letak, a na njemu piše kako da se prijavljuje: 

KORAK 1: Preuzeti prijemni obrazac na sajtu opštine/grada, ili u prostorijama opštine/grada.

KORAK 2: Pozvati jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada kako biste dobili predračun za radove koje želite sprovesti u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili

KORAK 3: Fotokopirati račun za struju za neki od prethodnih meseci (morate imati potrošnju veću od 30kwh)

KORAK 4: Očitati ličnu kartu

KORAK 5: Pripremiti kopiju dokaza o vlasništu i legalnosti objekta za koji konkurišete

KORAK 6: Popunjeni i potpisani prijavni obrazac i prateću dokumentaciju dostaviti u zatvorenoj koverti sa naznakom: "Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova - ne otvarati", sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte (lično na pisatnici grada/ opštine ili preporučenom poštom). 

Takođe, pomenula joj je komšinica i to da je u domaćinstvu jedan od najvećih potrošača - bojler, i da se pametnim korišćenjem ovog uređaja mogu takođe smanjiti računi. 

- Jedan od najkorisnijih trikova koje mi je otkrila komšinica, je da temperaturu na termostatu podesim na 60⁰ jer se tako smanjuju nepotrebni gubitci. Rekla mi je i da ne držim bojler uključen stalno jer su zapravo tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Kaže - uvek uključujte bojler noću, a gasite ga danju! Kaže da je električna energija noću jeftinija čak 4 put i da će mi primena ovog saveta mnogo uticati na kućni budžet.

Jelena Marković je pitala komšinicu šta da radi obzirom na to da su višečlano domaćinstvo, i da im treba više tople vode tokom dana. Ona joj je prenela da je savet štednje uvek taj da je bolje i da zameni bojler većim, koji može da isprati tu potrošnju, nego da on stalno bude uključen. Mada, kako zna da je zamena bojlera trenutno preveliki izdatak za vaš kućni budžet , rekla mi je da treba da gasimo bojler pola sata pre nego što neko želi da se istušira, a da ga posle ponovo uključujemo.

- Slavica mi je rekla i da suprug Pavle mora redovno da čisti naš bojler od kamenca jer se on taloži na grejačima, i da će to doprineti bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju potrošnje energije, a samim time i smanjenju troškova.

Nakon konsultacije sa svim članovima domaćinstva, a po preporuci svoje komšinice, Markovići su odlučili da se prijave za gorepomenute subvencije, ali i da racionalno troše struju, posebno bojler jer su to jedini načini kako mogu da reše problem koji ih godinama tišti. 

Subvencije za mere energetske efikasnosti kroz program Vlade Srbije iznose do 50% za primenu maksimalno dve pojedinačne mere (npr. zamena prozora i ugradnja kotla na gas), odnosno do 65% za primenu paketa mera (npr. zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotao na biomasu i solarni paneli). 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading